Socialistische Partij

Dagopening in Kamer met citaat Hirsi Ali en Wilders

09-12-2004 * SP-fractievoorzitter Jan Marijnissen wil iedere vergaderdag van het parlement beginnen met een citaat van de ondergedoken Hirsi Ali (VVD) of Wilders (Groep Wilders). "Verschillende Kamerleden zouden dat dagelijks moeten voorlezen, als een soort estafette. Om te laten zien dat de Tweede Kamer zich niet monddood laat maken."

Marijnissen tegenover de Volkskrant: "Het woord moet vrij zijn, ook als het om mensen gaat waar ik het vaak hartgrondig mee oneens ben. De Kamer kan niet alleen maar verklaringen van 'afschuw en zorg' afleggen. Vergeet niet: vandaag Wilders en Hirsi Ali, morgen wij. Eerst dacht ik dat de hele Kamer uit protest zou moeten thuisblijven. Om solidair te zijn met de twee die niet meer naar het parlement kúnnen komen. Maar dan speel je de tegenstanders van de democratie in de kaart. Vandaar mijn oproep aan alle leden van de Tweede Kamer om iedere dag een citaat van hen voor te dragen. Te beginnen vanaf aanstaande maandag."

"Het is beslist geen symboolpolitiek, wel een symbool. Het is een symbool van verzet. De Kamer heeft geen macht zoals de politie of de veiligheidsdiensten die hebben, maar kan zich wel indringend manifesteren. Er wordt een daad gesteld. Een heel nadrukkelijk protest tegen de bedreiging van Kamerleden die daardoor hun werk niet meer kunnen doen. Ik heb zelf drie keer gedurende enige tijd beveiliging gehad. Dat is enorm ingrijpend, niet alleen voor jezelf maar ook voor je gezin. Een krachtige symbolische actie kan effect hebben. Ik hoop dat deze actie wordt overgenomen door andere organisaties en personen in de samenleving. We moeten niet als zielige meisjes in de hoek gaan zitten."