Keuringsdienst van waren


Druiven in supermarkten voldoen aan wettelijke eisen

Dec 9 2004

Milieudefensie heeft partijen druiven onderzocht die verkocht werden in een Nederlandse supermarkt. De resultaten van deze steekproef vermelden zij op hun website. Hierbij trof Milieudefensie stoffen aan boven de huidige maximale toegelaten gehalten (MRL's) in de Bestrijdingsmiddelenwet. Voor deze stoffen zijn echter importtoleranties aangevraagd en het College Toelating Bestrijdingsmiddelen (CTB) heeft geoordeeld dat deze veilig toegepast kunnen worden. Het Ministerie VWS verwacht dat de nieuwe MRL's in januari gepubliceerd kunnen worden. Alle gevonden gehalten blijven onder grenzen waarbij een gezondheidsrisico zou kunnen ontstaan. In september en oktober heeft de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) 75 monsters genomen van druiven uit Spanje, Turkije, Italie en Griekenland. In een beperkt aantal gevallen vond de VWA stoffen met gehalten die in Nederland niet zijn toegestaan. Deze stoffen zijn waarschijnlijk wel toegelaten in het land waar de druiven vandaan kwamen In vijf van die gevallen was sprake van een overtreding. De betrokken producenten hebben een boete ontvangen. Fruit en groente belangrijk voor de gezondheid
Samen met het Voedingscentrum pleit de VWA ervoor vooral groenten en fruit te blijven eten omdat de gezondheidsvoordelen zeer zeker opwegen tegen de nadelen.

Hoe controleert de VWA?
De VWA controleert groenten en fruit steekproefsgewijs, maar ook de groenten- en fruithandelaren hebben hierin een eigen verantwoordelijkheid. Als de VWA op basis van ervaringsgegevens of weersomstandigheden in het land van herkomst overschrijdingen verwacht, wordt groenten en fruit extra gecontroleerd. Bij overschrijdingen wordt onmiddellijk gekeken of de gevonden hoeveelheden een risico opleveren voor de volksgezondheid. In geval van gevaarlijke overschrijdingen worden de partijen direct uit de markt gehaald. Consumenten worden in die gevallen gewaarschuwd het gekochte product weg te gooien of in te leveren bij de winkel.