Crown Van Gelder Papierfabrieken

Velsen-Noord, 9 december 2004

. Nettoresultaat in 2e helft 2004 naar verwachting rond hetzelfde niveau als in 1e halfjaar (EUR 3,7 miljoen)

. Daling van celstofprijzen biedt beperkte compensatie voor lage verkoopprijzen

. Versterking van Corporate Governance structuur

Gang van zaken

Resultaten
Op basis van de resultaten tot en met november en de resultaatsprognose voor december, verwacht Crown Van Gelder (CVG) dat de nettowinst in het 2e halfjaar van 2004 rond het niveau van het 1e halfjaar van 2004 zal uitkomen (EUR 3,7 miljoen). Dit is een geringe opwaartse bijstelling van eerdere verwachtingen.

Marktontwikkelingen
In de periode tot en met november is de orderinstroom in de Europese markt van houtvrij ongestreken papier met drie procent gestegen in vergelijking met dezelfde periode in 2003. Maatregelen om de prijzen te verhogen hebben, door de aanhoudend sterke concurrentie, niet geleid tot een zichtbare stijging van de verkoopprijzen bij CVG.

Celstof is de belangrijkste grondstof voor de producten van CVG. Na een sterke stijging gedurende de eerste helft van 2004 is de NBSK celstofprijs, die als benchmark wordt gebruikt, sinds juli gedaald van USD 660 naar een niveau van USD 595. De belangrijkste factoren die hierbij een rol spelen zijn de verminderde vraag uit China en voorraadopbouw. In combinatie met de verzwakking van de USD, biedt de daling van de grondstofprijs een beperkte compensatie voor de lage verkoopprijzen. In november zijn prijsverhogingen aangekondigd door de belangrijkste celstofproducenten.

De performance van papiermachine 2 (PM 2) is gedurende de 2e helft van 2004, na de geplande ombouwstilstand in mei, verder verbeterd. In combinatie met goede performance van PM 1 verwacht CVG dat het totale productievolume in 2004 zal uitkomen boven 180.000 ton. De afzet zal in 2004 naar verwachting boven 185.000 ton liggen, een duidelijke verbetering ten opzichte van 2003 (181.300 ton).

Corporate Governance

Crown Van Gelder heeft de implicaties van de Corporate Governance code bestudeerd en de gevolgen voor de onderneming nader uitgewerkt. CVG onderschrijft volledig het 'pas toe of leg uit' beginsel zoals dat in de Code is verwoord. CVG is voornemens zich te conformeren aan de nieuwe wetgeving voor structuurvennootschappen die per 1 oktober jl. van kracht is geworden.

Leden van de raad van commissarissen zullen, op voordracht door de rvc, door de AvA worden benoemd, waarbij de OR voor één lid een versterkt aanbevelingsrecht heeft.

CVG overweegt om, na instemming van de AvA, de beschermingsfunctie van de certificaten van aandelen, die zijn uitgegeven door de Stichting Administratiekantoor van aandelen CVG, te laten vervallen. De samenstelling van het bestuur van Stichting Administratiekantoor, de zittingstermijn en de administratievoorwaarden zullen voor een groot deel in lijn met de aanbevelingen van de Corporate Governance code worden gewijzigd.

Na instemming van de aandeelhouders op de komende AvA zal CVG nog beschikken over één beschermingsinstrument. Dit betreft de mogelijkheid die Stichting Continuïteit CVG heeft, om door middel van een call-optie het recht uit te oefenen op door de vennootschap uit te geven preferente aandelen, tot een maximum van 100% van de op dat moment uitstaande aandelen.

CVG heeft het voornemen om de wijzigingvoorstellen op 3 mei 2005 in de AvA aan de aandeelhouders voor te leggen. De Stichting Administratiekantoor van aandelen zal voorafgaand aan de AvA een certificaathoudersvergadering houden, waarin onder meer de wijzigingen in de statuten en de administratievoorwaarden van Stichting Administratiekantoor aan de certificaathouders zullen worden gepresenteerd.

Voor meer informatie over de Corporate Governance code bij CVG wordt verwezen naar de website van Crown Van Gelder (www.cvg.nl).

In afwijking van eerdere aankondigingen zal Crown Van Gelder de jaarresultaten over 2004 publiceren op 17 februari 2005 (voorbeurs).

Voor de officiële versie van deze publicatie wordt verwezen naar het Engelstalige persbericht.

Voor nadere informatie:
Mees Hartvelt, CEO, tel. 0251 - 26 22 00

Internetsite: www.cvg.nl

Profiel:
Crown Van Gelder N.V. produceert en verkoopt hoogwaardige industriële specialiteiten in de sector houtvrij ongestreken papier. De onderneming is gevestigd in Velsen (Nederland) en telt circa 300 medewerkers. De onderneming beschikt over twee papiermachines en tot de producten behoren optisch leesbare papieren, basispapieren voor zelfklevende materialen, karton voor tickets en microfilmkaarten, basispapieren voor zelfkopiërend en thermisch papier, kettingformulier papier voor laser- en inkjet printers en rotatie-offset papier. Crown Van Gelder N.V. is genoteerd aan Euronext Amsterdam en maakt sinds 25 februari 2003 deel uit van het NextPrime Segment.


---- --