Ingezonden persbericht

Hoog burnoutrisico bij studenten

preventie van burnout is geen overbodige luxe

AMSTERDAM, 20041209 -- Bijna de helft van de ondervraagde studenten (115) van de Hogeschool Rotterdam loopt risico om burnout te raken, zo blijkt uit onderzoek van de kenniskring Arbeid&Gezondheid. De vraagstelling van het onderzoek was in hoeverre en in welke mate burnout onder studenten voorkomt. Ook al gaat het hier niet om representatief onderzoek en gelden de resultaten niet voor alle studenten, toch lijkt het belangrijk de uitkomst serieus te nemen en preventiemaatregelen te nemen.


In het studiejaar 2003-2004 onderzochten tien groepen tweedejaars studenten aan de Hogeschool Rotterdam in opdracht van het Kenniscentrum Arbeid & Gezondheid het risico op burnout. Ze ondervroegen collega-studenten (115), docenten en onderwijsgevend personeel (68), fysiotherapeuten (34) en ergotherapeuten (54)in de stad Rotterdam.
Bij de groep studenten was het risico op burnout het hoogste, 46%. Hun leeftijdsgenoten hebben volgens het CBS een risico van 12%.
Een van de verklaringen voor het risico is het soort opleiding dat de student volgt. Verpleegkunde studenten scoorden laag op het risico burnout, studenten van de opleidingen small business en retailmanagement (zelfstandig ondernemerschap) scoorden hoog. De laatste groep maakt zich zorgen over maatschappelijke zingeving van hun opleiding en de kans op een baan die aansluit bij hun studie. Andere knelpunten waren: achterlopen op planning, uitstelgedrag, weinig steun van docenten. Studenten verpleegkunde maken zich geen zorgen over toekomst, en zijn assertiever. Zij uiten hun gevoelens makkelijker. Voor meer info zie www.burnin.nl of www.carienkarsten.nl of www.kag.hro.nl



Ingezonden persbericht