Provincie Utrecht

Persbericht

Bort de Graaf, Koel- en Klimaattechniek wint provinciale Milieuprijs 2004

10-12-2004
De provinciale Milieuprijs (EUR 4500,-) is gewonnen door Bort de Graaf Koel- en Klimaattechniek uit gemeente Bunschoten. Dit bedrijf heeft een milieuvriendelijk koel- en vriessyteem voor supermarkt Zoetelief uit Bunschoten-Spakenburg ontwikkeld door gebruik te maken van koolzuur (CO2). Resultaat: reductie van overige broeikasgassen en grote energiebesparing. Op 9 december is de provinciale Milieuprijs 2004 uitgereikt door de gedeputeerde Milieu, de heer Binnekamp.

De winnaar Bort de Graaf, Koel- en Klimaattechniek uit Bunschoten- Spakenburg heeft in samenwerking met C1000 supermarkt Zoetelief in Spakenburg een milieuvriendelijke koel- en vriesinstallatie ontworpen. Deze installatie werkt voor tachtig procent op koolzuur en een beetje ammoniak, dat ervoor zorgt dat het gas vloeibaar blijft. De installatie is in vergelijking met synthetische koudemiddelen razendsnel op temperatuur en levert een energiebesparing op van minimaal achttien procent.

De jury, die bestond uit vertegenwoordigers van de Kamer van Koophandel, GLTO en de Natuur en Milieufederatie Utrecht, was erg enthousiast: `Deze installatie getuigt van innovatie. Het is een eigen ontwerp met natuurlijke koelmiddelen waarbij een forse energiewinst op het gebied van elektriciteit en rendement wordt geboekt. Daarnaast loopt deze techniek vooruit op de nieuwe wetgeving en is het een toepasbaar voorbeeld voor andere supermarkten.'

Tweede prijs
De tweede prijs (EUR 700,-) is gewonnen door de stichting Zwembad Montfoort. Deze stichting heeft in 2004 het bestaande Knopenbad (buitenzwembad) gerenoveerd door het aanbrengen van onderhoudsvriendelijke roestvrijstalen bak en een dikke isolatielaag zonder het slopen van de drie bestaande baden. Het resultaat: minimale kosten, geen sloop of afval en grote besparing op energie. De roestvrijstalen uitvoering, uitgevoerd door Veenbrink RVS, is uniek in vrijwel heel Nederland. Voor dit systeem is veel interesse van andere gemeenten.

Eervolle vermelding
De eervolle vermelding ging naar Econcern BV uit gemeente Utrecht. Dit bedrijf levert diensten, producten en projecten op het gebied van duurzame energie en energiebesparing aan bedrijven en particulieren. Toepasbaar voor onder andere warmte-krachtinstallaties, biogasinstallaties, wind- en zonne-energie en isolatieadviezen.

Aanmoedigingsprijs
Ook werd dit jaar voor het eerst de aanmoedigingsprijs uitgereikt, die ging naar Aegir-Marine BV uit Cothen (gemeente Wijk bij Duurstede). Dit bedrijf heeft het initiatief genomen om een internationaal systeem op te zetten voor het inzamelen en afvoeren van oude, verwijderde afdichtringen voor schroefassen van schepen. Aangezien de ringen niet of nauwelijks afbreekbaar zijn, is dit bedrijf een voorbeeld voor scheepswerven in binnen- en buitenland.

Provinciale Milieuprijs 2004
Sinds 1994 stelt de provincie Utrecht elk jaar een geldbedrag beschikbaar voor bedrijven of instellingen binnen de provincie Utrecht die naast hun bedrijfsvoering milieuwinst boeken en daarmee een positieve bijdrage leveren aan het milieu. Dat kan op verschillende gebieden: afvalvermindering, energie- en/of waterbesparing, milieuvriendelijke methodes in de landbouw, etc.. De provincie Utrecht wil met deze prijs bijzondere milieuprestaties bij bedrijven stimuleren en bekendheid geven. De geldprijzen moeten worden besteed aan nieuwe milieu-investeringen.

Natuur- en Milieuprijs
De Natuur- en Milieuprijs 2004 voor vrijwilligersorganisaties die creatieve of vernieuwende ideeën uitvoeren en zich inzetten voor natuur, milieu of landschap (uitgereikt door de Natuur en Milieufederatie Utrecht en het IVN Consulentschap) is gewonnen door de Biologische boerenmarkt Vreeswijk (gemeente Nieuwegein). Meer informatie over deze prijs vindt u op www.nmu.nl.

Laatst gewijzigd op 12/09/2004 05:13:23 PM. Paginabeheer: Martine.Diaz@provincie-utrecht.nl