Consumentenbond

"Verbied gevaarlijke stoffen in consumentenproducten" 9 december 2004

VWA vindt ook kankerverwekkende stoffen in luchtverfrissers

Volgens de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) bevatten 54 luchtverfrissers kankerverwekkende stoffen. Hoewel de VWA concludeert dat de luchtverfrissers geen direct gevaar voor de volksgezondheid opleveren, wil de Consumentenbond elk mogelijk risico uitsluiten en pleit voor een verbod van gevaarlijke stoffen in consumentenproducten.

Vandaag heeft de VWA de resultaten naar buiten gebracht van een eigen onderzoek naar de aanwezigheid van drie gevaarlijke stoffen in 54 luchtverfrissers. In bijna alle onderzochte producten is het kankerverwekkende formaldehyde aangetroffen; in vier producten zat de stof styreen en in twee producten heeft de VWA benzeen gevonden.

Volgens de Warenwet mag een van kankerverwekkende stof maximaal 0,1% aanwezig zijn in producten als luchtverfrissers. De VWA heeft geen hogere waarden aangetroffen en kan dus niet optreden tegen fabrikanten.
De Consumentenbond wil dat Europa kankerverwekkende stoffen gaat verbieden in consumentenproducten. Producenten moeten de veiligheid van hun producten aantonen alvorens ze op de markt komen. Dit onderzoek van de VWA wijst uit dat het mogelijk is om producten op de markt te brengen waarin geen benzeen en formaldehyde zit.

Het onderzoek van de VWA volgt op een onderzoek van vijf Europese consumentenorganisaties en de BEUC. In dit uitgebreidere onderzoek is onderzocht welke stoffen vrijkomen bij het gebruik van luchtverfrissers: 76 producten zijn onderzocht, waaronder naast spuitbussen en verstuivers, ook gels, elektrische verstuivers, geurkaarsen, etherische oliën en wierook.

Uit dit Europese onderzoek is gebleken dat juist de door de VWA niet onderzochte productgroepen vaak hoge concentraties van de kankerverwekkende stoffen benzeen en formaldehyde verspreiden. Tweederde van de door de BEUC geteste luchtverfrissers bevat tevens stoffen die vermoedelijk kankerverwekkend zijn - zoals styreen - maar waarvan dat nog niet is bewezen. De verfrissers bevatten allemaal stoffen die irritatie van de luchtwegen en slijmvliezen veroorzaken. Tevens kunnen allergische reacties optreden.

De bond ziet zich door het nieuwe VWA-onderzoek gesterkt in zijn eis om te komen tot scherpere Europese wetgeving. De bond heeft fabrikanten al verzocht de schadelijke stoffen weg te laten. De bond blijft ook bij zijn advies luchtverfrissers niet te gebruiken in het bijzijn van zwangere vrouwen, kinderen en mensen met allergieën of astmatische klachten.

Voor meer informatie kunnen journalisten mailen naar: pers@consumentenbond.nl