Gemeente Zwolle

Herinrichting park De Weezenlanden van start

Op 10 december 2004 wordt, om 14.00 uur, de laatste van 80 nieuwe bomen geplant langs de Wethouder Alferinkweg door wethouder Peter Pot. Deze bomen (inlandse eiken, moeraseiken en wilgen) worden geplant ter compensatie van de 100 iepen die enige jaren geleden zijn gekapt in verband met iepziekte. De bomen worden grotendeels geplant in groepen, tussen de weg en Park de Wezenlanden.
20 bomen worden later geplant, ter hoogte van het manifestatieveld. Met het neerzetten van de nieuwe bomen wordt gewacht op de werkzaamheden rond het manifestatieveld. Bij die werkzaamheden is de kans op het beschadigen van de jonge bomen te groot. Het planten van deze bomen is de eerste actie in het kader van de herinrichting van Park de Wezenlanden, waarvoor het plan in juni 2004 is goedgekeurd door de gemeenteraad.

Begin volgend jaar wordt begonnen met de verbetering van het manifestatieveld en de aanleg van een nieuwe skatebaan. Het manifestatieveld krijgt een nieuwe bovenlaag, wordt opgehoogd en er komt nieuwe drainage. Daardoor ontstaat een (gras)veld dat in allerlei omstandigheden gebruikt kan worden voor evenementen en andere activiteiten. Ook worden er nieuwe, bredere paden aangelegd. Aan de randen wordt een aantal nieuwe bomen geplant.

Skatebaan
De nieuwe skatebaan, van ongeveer 20 x 50 meter, komt te liggen tussen het manifestatieveld en de Wethouder Alferinkweg. Door het zicht vanaf de weg blijft er sociale controle, zoals dat ook bij de huidige skatebaan goed werkt. De baan zal bestaan uit een verhoogd gedeelte van beton (met onder andere een zogenaamde bowl). Daarnaast ligt een gedeelte van asfalt, waar een aantal skatetoestellen op worden geplaatst. Naast de skatebaan komt er ook een multifunctioneel asfaltveldje, voor voetbal, rolhockey, etc.

Onderhoud
In het kader van onderhoud van het park wordt in februari op een aantal plaatsen de houtige opslag aan de oevers van de vijver verwijderd. Op het eiland wordt daarbij ook een deel van de beschoeiing weggehaald, om meer natuurvriendelijke oevers te maken.
De huidige speeltoestellen bij de dierenweide zijn aan vervanging toe. Nu het herinrichtingsplan er ligt, wordt ook dit aangepakt. Rond maart / april zullen er nieuwe toestellen worden geplaatst.
Daarbij wordt rekening gehouden met de mogelijkheid om in een later stadium de dierenweide om te vormen tot wijkboerderij, zoals opgenomen in het herinrichtingsplan.
Volgend jaar worden nieuwe deelprojecten uitgewerkt, om eind 2005 / begin 2006 te worden uitgevoerd. Hiervoor is reeds ¤ 209.500 beschikbaar in de vorm van een subsidie van de provincie Overijssel. Met dit geld wordt in ieder geval de zone langs het Almelose kanaal en het Koelwaterkanaal aangepakt. Dit deelproject uit het herinrichtingsplan voorziet in een herinrichting gericht op ecologie; maken van natte graslanden, aanplanten van struwelen en knotwilgen. Dit project wordt uitgewerkt in samenwerking met onder meer de omwonenden en de Milieuraad.


---