Partij van de Arbeid


Den Haag, 10 december 2004


PvdA: Concrete aanpak witte en zwarte scholen


De PvdA presenteert hierbij een 10 puntenplan om de toenemende segregatie in het onderwijs tegen te gaan. Het plan is bedoeld om alle ouders gelijke kansen op vrijheid van onderwijskeuze te geven. De PvdA Kamerleden Mariëtte Hamer en Jeroen Dijsselbloem zijn van mening dat de beste en kortste weg naar een effectieve aanpak van segregatie in het onderwijs verloopt langs de lijn van lokale afspraken tussen de gemeente en de scholen:


Dit sluit goed aan bij het vertrouwen dat wij willen geven aan het lokale niveau en aan de scholen (en ouders).


De PvdA zal onder andere voorstellen dat alle ouders hun kinderen ruim voor aanvang van het schooljaar hun eerste (en tweede) voorkeur kenbaar moeten maken. Wanneer er meer aanmeldingen dan plaatsen zijn, kunnen scholen en ouders in overleg gaan over een gelijke spreiding van allochtone en autochtone kinderen en over spreiding van kinderen met en zonder achterstand.


Komen scholen en ouders er gezamenlijk niet uit, dan wordt er door een loting beslist. Tevens willen Hamer en Dijsselbloem dat er verplichte wijkgebonden inschrijving komt, waarbij kinderen uit de wijk met voorkeur worden geplaatst. En zij willen dat gemeenten niet meer helpen bij het accommoderen van populaire scholen.


De PvdA zal deze voorstellen maandag tijdens de begroting Integratie toelichten.




Partij van de Arbeid