BDO ACCOUNTANTS EN ADVISEURS

Basel-II bedreiging voor groei MKB

Eindhoven, 10 december 2004

Het Basel II-akkoord dat in 2007 van kracht wordt, vormt een bedreiging voor de groei van het MKB. Dat concludeert BDO Accountants & Adviseurs op basis van een eigen onderzoek, gericht op de implicaties voor MKB-ondernemingen van de Basel-II-richtlijnen voor banken. Vooral starters en snelgroeiende ondernemingen zullen volgens BDO hinder ondervinden van Basel-II.

Basel-II regelt de kapitaaleisen voor banken en koppelt de hoogte van het door de bank aan te houden kapitaal aan de risico's van verstrekte kredieten. Banken gaan daardoor meer eisen stellen aan ondernemingen die een financiering willen. BDO Accountants & Adviseurs heeft onderzoek gedaan naar de gevolgen van de invoering van het Basel-II-akkoord op de financieringsmogelijkheden van bedrijven in het MKB.

Op basis van genoemd onderzoek komt BDO Accountants & Adviseurs ondermeer tot de conclusie dat starters, snelle groeiers, bedrijven in een turn around situatie en ondernemingen die te maken hebben met bedrijfsopvolging, met negatieve gevolgen van het Basel-II-akkoord geconfronteerd gaan worden. 'Het blijkt echter dat die bedrijven essentieel zijn voor de groei van de economie en werkgelegenheid', aldus Geert Jan Leest, partner bij BDO Accountants & Adviseurs en verantwoordelijk voor adviezen op het gebied van bedrijfsfinanciering. 'Aangezien Basel-II naar verwachting leidt tot verslechtering van de financieringsmogelijkheden van deze bedrijven, vormt het akkoord een bedreiging voor de groei van het MKB. Starters, snelgroeiende ondernemingen en andere kwetsbare bedrijven die onder Basel-II vallen, zullen meer aangewezen zijn op financieringsvormen als borgstellingskrediet en particulier risicodragend vermogen', zegt Leest.

BDO heeft binnen de business unit Business Control een bedrijfsfinancieringsadviesgroep samengesteld, die accountants en ondernemers adviseert ten aanzien van financieringsvormen en mogelijkheden om de kredietwaardigheid onder Basel-II te verbeteren. Hiermee speelt BDO in op een groeiende vraag van ondernemers in het MKB op dit gebied.

BDO Accountants & Adviseurs

BDO Accountants & Adviseurs verleent in Nederland vanuit 32 vestigingen en met meer dan 2.000 vennoten en medewerk(st)ers diensten op het gebied van accountancy, belastingadvies en consultancy. BDO richt zich met name op het Nederlandse middenbedrijf en is sterk in de advisering aan groeiende ondernemingen. BDO maakt deel uit van het internationale netwerk BDO International, dat in ruim 100 landen vertegenwoordigd is met ruim 550 kantoren en 22.000 medewerkers.

Informatie
Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Geert Jan Leest, partner BDO Business Control (telefoonnummer 030-2849975) of met Bert Nollen, manager Marketing & Communicatie (telefoonnummer 040-2698139). www.bdo.nl

10 dec 04 15:05