Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

http://www.minlnv.nl

MINLNV: Voortsel wijziging meststoffenwet naar Tweede Kamer

10 december 2004

VOORSTEL WIJZIGING MESTSTOFFENWET NAAR TWEEDE KAMER

Het wetsvoorstel waarin de Meststoffenwet wordt gewijzigd om een stelsel van gebruiksnormen voor mest in te voeren, is vandaag naar de Tweede Kamer gezonden. De aanpassing van de mestregels was nodig na een arrest van het Europese Hof in oktober 2003. Daarin oordeelde het Hof dat de Nederlandse mestregels niet voldeden aan de eisen van de Europese nitraatrichtlijn. De beoogde ingangsdatum van het nieuwe stelsel is 1 januari 2006.

Met de wetswijziging wordt het oude minassysteem vervangen door een nieuw systeem gebaseerd op maximum normen voor het gebruik van stikstof en fosfaat. Nederland heeft daarover in juli met de Europese Commissie overeenstemming bereikt.

Door het aangescherpte mestbeleid wordt de ruimte voor het gebruik van mest in Nederland kleiner. Meer bedrijven zullen mest moeten afvoeren, extra grond in gebruik moeten nemen of bedrijfsmaatregelen moeten nemen om binnen de gestelde regels te opereren. Dat brengt extra kosten met zich mee.

Het wetsvoorstel is beschikbaar op de internetsite van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit: www.minlnv.nl.

10 dec 04 15:38