HBAG Bloemen



10-12-2004
Exporteurs Rusland
Betreft: Voortgang importstop Rusland

Zoals te verwachten was is de afgelopen week weer veel aandacht besteed aan de importstop in de vaderlandse pers.

Er is ook de nodige activiteit geweest om opheffing te realiseren.

Vandaag is door de Nederlandse ambassadeur in Moskou een uitgebreid voorstel gedaan aan de Russische autoriteiten om inspectie door Russische inspecteurs te accepteren en om het vertrouwen in de Nederlandse PD te herstellen. Het wachten is op een uitnodiging om de details af te stemmen.

De aandacht van ons probleem is na uitbreiding van de importstop nog verbreed en er heeft ook uitgebreid overleg plaatsgevonden met de ambtelijke top van het Ministerie van Landbouw en de persoonlijke aandacht van de minister. Bijgaand het persbericht van het Ministerie.

Eveneens is er volop aandacht in EU-verband. Bijgaand een persbericht van Reuters.

Praktisch gezien nemen de problemen voor bloemenexporteurs alleen nog maar toe, doordat de Poolse en Belgische PD door Rusland onder druk worden gezet om Nederlandse producten niet meer te keuren. Het aantal uitwijkmogelijkheden worden hierdoor ernstig beperkt.

De verwachting is dat in de komende week gesprekken gaan plaatsvinden over de invulling van de eisen die door de Russen zijn geformuleerd.

Met mijn zorgen over de VBN blijkt het mee te vallen. Over het artikel over stille diplomatie was ook de VBN bijzonder ontstemd. Deze week zijn HBAG en VBN in overleg met minister Veerman tot dezelfde conclusies gekomen.

Ondanks de handelspolitieke complexiteit van de materie blijven wij werken aan een oplossing en hopen wij op de medewerking van de Russische autoriteiten.

Bijlage

Bijlage