VVD



10 dec 2004 - Paul de Krom (VVD) wil opheldering over de verkoop van consumentenvuurwerk

Het Algemeen Dagblad berichtte op 9 december 2004 dat kopers van vuurwerk aan het eind van deze maand te maken zullen krijgen met lange rijen en chaotische taferelen bij verkooppunten. Dit omdat gemeenten weigeren de verkoopdagen uit te breiden van drie naar vier. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) is tegen de vierde verkoopdag omdat ze vrezen voor extra vuurwerkoverlast. De vuurwerkbranche staat onder druk sinds de ramp in Enschede. Zo is het aantal verkooppunten van 2800 gereduceerd tot 1800. Milieuwoordvoerder De Krom van de VVD-Tweede-Kamerfractie wil van VROM-staatssecretaris Van Geel weten welke oplossingen hij aandraagt om deze situatie aan te pakken. De Krom heeft hier schriftelijke vragen over gesteld die u hieronder treft.

Vragen van het lid De Krom (VVD) aan de Staatssecretaris van Milieubeheer over de verkoop van consumentenvuurwerk.

1. Heeft u kennis genomen van het krantenartikel 'In de rij bij kopen vuurwerk'* ?

2. Tijdens de begrotingsbehandeling van het onderdeel Milieubeheer op 29 november 2004 heeft u gesteld dat u bereid bent mee te werken aan het zoeken naar een oplossing voor de problemen die zijn ontstaan met de invoering van het vuurwerkbesluit. Wat is de uitkomst van het door u toegezegde overleg met de provincies en gemeenten?

3. Is het u bekend dat de VNG niet bereidt is mee te werken aan het verruimen van het aantal verkoopdagen van consumentenvuurwerk van drie naar vier dagen? Hoe beoordeelt u de argumenten die de VNG hiervoor aanvoert**?

4. Wat zijn volgens u de mogelijke gevolgen van het besluit van de VNG om niet over te gaan tot het verhogen van het aantal verkoopdagen van consumentenvuurwerk van drie naar vier dagen?

5. Kunt u nader toelichten wat de effecten zullen zijn op de invoer van illegaal vuurwerk, de veiligheid van de consument en de bevoorrading van de verkooppunten die in het bezit zijn van een vergunning, nu de VNG medewerking heeft geweigerd?

6. Wat is de laatste stand van zaken over het aantal goedgekeurde verkooppunten van consumentenvuurwerk?

7. Ziet u kans om het Vuurwerkbesluit zodanig aan te passen zodat het voor de gemeenten mogelijk wordt om alsnog het aantal verkoopdagen te verruimen? Zo nee, waarom niet en ziet u nog andere mogelijkheden om de verkoop van consumentenvuurwerk ordentelijk te laten verlopen?

8. Kunt u deze vragen binnen 7 dagen beantwoorden?

*Algemeen Dagblad, 9 december 2004

**Website VNG: http://www.vng.nl/smartsite.dws?ID=2010#

10 december 2004