Netwerk


VANAVOND IN NETWERK

Uitzending Netwerk: De Duitse wortels van prins Bernhard

Onderwerp: De Duitse wortels van prins Bernhard

Uitzenddatum: Vrij. 10 december 2004, 20.30u
Verslaggeving: Dirk Schouten

Prins Bernhard in gesprek met Rik Felderhof

De wortels van prins Bernhard liggen in het oude vostendom Lippe in Duitsland. Daar staat het oude familieslot van de Zur Lippe Biesterfelds en daar zijn Bernhards ouders begraven. In Netwerk een zoektocht naar de jeugd van de prins en een interview met zijn neef Armin Prinz zur Lippe Biesterfeld.

Reckenwalde
Bernhard is de oudste zoon van Bernhard, Prins zur Lippe, en Barones Armgard von Sierstorpff-Cramm. Hoewel Bernhard opgroeide op het landgoed Reckenwalde in Oost-Pruisen, het huidige Polen, bezocht hij het slot van zijn vaders familie regelmatig.

Bruidsjonker
Nu woont Bernhards neef, Armin Prinz zur Lippe Biesterfeld, in dat kasteel. Hij was als dertienjarig jongetje bruidsjonker bij Bernhard en prinses Juliana en mocht de sleep dragen. Verslaggever Dirk Schouten zocht hem op. Hij krijgt een rondleiding op het landgoed en bezoekt het graf van Bernhards ouders. In een openhartig interview vertelt Zur Lippe Biesterfeld over zijn herinneringen aan Bernhard.

Grafkelder
De uitvaart van Prins Bernhard is zaterdag. Hij wordt bijgezet in de koninklijke grafkelder in de Nieuwe Kerk in Delft, naast zijn vrouw Juliana. Zoân 42.000 mensen namen afscheid van de prins tijdens het zogenoemde publieksdefilé.

Portret: Een prins met een olifantenhuid
Oorlogsheld, natuurvriend, strijdlustig, onweerstaanbaar charmant en de ideale bemiddelaar. De superlatieven over de gisteren overleden prins Bernhard buitelen over elkaar heen. Maar er waren ook schandalen. âVoor dit baantje heb je de huid van een olifant nodig.â Portret van een van de kleurrijkste leden uit de geschiedenis van het Huis van Oranje. Lees het portret >>

Tijdlijn: Het leven van Bernhard, 'een mens om van te houden' 'Een mens om van te houden'. Zo omschrijft premier Balkenende de overleden prins Bernhard. Vrienden en bekenden noemen hem sociaal bewogen, charmant en een tikje dwars. Een overzicht van een bewogen leven.