Ingezonden persbericht

TeC Amsterdam gaat de strijd aan

Windkracht 5 in Jaarbeurs: Nuon Skelter Battle

Amsterdam, 6 december - BNN-presentatrice Bridgit Maasland, Jaarbeurs Utrecht, windkracht 5 en veertien enthousiaste teams zijn de ingrediënten voor de Wind Skelter Battle 2004. De Skelter Battle wordt op 11 december 2004 voor de tweede keer gehouden. Met deze Battle wil Nuon jongeren interesseren voor techniek. Acht teams van ROC-scholieren, waaronder TeC Amsterdam, en 6 teams van Nuon technici zijn druk bezig met de bouw van hun skelters waarmee zij tegen elkaar gaan strijden.

De praktijk

Bouw een skelter die voortbeweegt op windenergie, die snel, sterk en energiezuinig is. Dat is de opdracht waar de teams aan werken. De teams bouwen de skelter en Nuon stelt een kleine windmolen en een accu beschikbaar die op de skelter gemonteerd worden. Naast de technische expertise wordt er bij de teamleden ook een beroep gedaan op hun kennis op het gebied van financiën, planning, samenwerking en marketing (heel veel fans werven).

Zo ervaren scholieren in de praktijk hoe interessant techniek in het echt is. Scholieren zijn tegenwoordig steeds minder geïnteresseerd voor technische opleidingen, terwijl Nuon staat te springen om nieuw bloed. De Battle is een samenwerking tussen ROC´s en Nuon.

De teams

De deelnemende scholierenteams bestaan (V)MBO techniek leerlingen en komen uit Amsterdam (2), Ede, Gooi- en Vechtstreek, Leiden en Utrecht, Veenendaal en Zaandam

De Battle

In de jaarbeurshal staan op een oppervlakte van 10.000 m2 grote ventilatoren (2 x 2 meter) die op een kunstmatig manier windkracht 5 genereren. Deze wind gebruiken de teams zo goed mogelijk om met hun zelfgebouwde ´windmolen-skelters´ op drie raceonderdelen als winnaar te eindigen: een sprintwedstrijd, een krachtproef en een estafetterace. Daarnaast worden ze ook uitgedaagd om zo zuinig mogelijk met energie om te gaan. De winnaar is dat team dat op de verschillende onderdelen het hoogste aantal punten haalt.

De Wind Skelter Battle vindt plaats op 11 december en start om 14.00 uur. De presentatie is in handen van Bridget Maasland. Iedereen is van harte welkom in de Jaarbeurs, Hal 12, Jaarbeursplein 6, 3521 AL, Utrecht. Kijk voor meer informatie over de teams en de wedstrijd op www.skelterbattle.nl.

Over TeC Amsterdam

TeC Amsterdam is een interconfessionele school voor voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs (vmbo) en middelbaar beroepsonderwijs (mbo). Doorlopende leerlijnen vanuit klas 3 en 4 in het vmbo naar alle afdelingen en niveaus binnen het mbo. Ruim 650 jongeren tussen de 14 en de 22 jaar volgen een van de 20 technische opleidingen die TeC Amsterdam biedt. TeC Amsterdam is een samenwerkingsverband van ISA (Interconfessionele Scholengroep Amsterdam) en ROC-ASA.

Over Nuon

Nuon is een toonaangevende Nederlandse energieonderneming, die met elektriciteit, gas, warmte en aanvullende diensten 2,7 miljoen klanten bedient in met name Nederland, België en Duitsland. De onderneming is actief in productie, handel, transport en levering van (duurzame) energie. Nuon streeft naar evenwichtige groei voor alle betrokkenen: aandeelhouders, medewerkers, klanten, milieu en maatschappij. De omzet in 2003 bedroeg ¤ 5,1 miljard. Bij Nuon werken 10.000 medewerkers. De belangrijkste aandeelhouders van Nuon zijn de provincies Friesland, Gelderland en Noord-Holland en de gemeente Amsterdam.