Ingezonden persbericht


Persuitnodiging

22 november 2004

In dienst van Diaghilev

11 december 2004 t/m 28 maart 2005

De directie van het Groninger Museum nodigt u uit voor de persbijeenkomst op donderdag 9 december van 14.00 -17.00 uur in het Groninger Museum ter gelegenheid van de tentoonstelling In dienst van Diaghilev.

De Russische impresario en producent Sergei Diaghilev (1872-1929) is een van de grootste kunstvernieuwers van de afgelopen eeuw. Hij was de eerste die beeldende kunstenaars aantrok om samen met componisten en choreografen theatrale Gesamtkunstwerken te creëren voor een groot publiek. Bij elkaar zijn er in de tentoonstelling meer dan 230 schilderijen, decor- en kostuumontwerpen, grafiek en kostuums die samen de schijnbaar eindeloze artistieke ideeënwereld van Diaghilev aan het publiek tonen. De tentoonstelling In dienst van Diaghilev toont werk van onder anderen Picasso, Matisse, de Chirico, Bakst, Benois, Golovin, Serov, Vrubel, Gontcharova en Larionov en is te zien in het Groninger Museum van11 december 2004 t/m 28 maart 2005.

Bruiklenen

Zeer grote bruiklenen worden gegeven door het Centre Pompidou Parijs, het Victoria & Albert Museum London en de National Gallery of Australia, Canberra.

Verreweg de grootste bruikleen komt echter uit Moskou. Het Tretjakovmuseum geeft meer dan 80 werken uit zijn wonderbaarlijk rijke collectie. Dit is de grootste bruikleen die het Groninger Museum ooit heeft mogen ontvangen.

Activiteiten

Voor speciale activiteiten in het museum zoals film, lezingen, muziek en theater en educatieve programma's: zie onze website www.groningermuseum.nl.

Catalogus

Bij de tentoonstelling verschijnt een Nederlandse museumeditie (¤ 27,50) en een hardcover in Engels en Nederlands (¤ 35,00).

Samensteller van de tentoonstelling is Sjeng Scheijen. Producent is Patty Wageman.

De tentoonstelling kan gerealiseerd worden door een financiële bijdrage van de Stichting

Fondsbeheer Culturele Relatie-evenementen Gasunie.

Mediapartner is AVRO Klassiek.

Het Diaghilev Festival (26 januari t/m 30 januari 2005)

De artistieke erfenis van Diaghilev wordt pas volledig door de toevoeging van muziek en ballet. Daarom zal naast de tentoonstelling het Diaghilev Festival worden georganiseerd met inbreng van de meest prestigieuze ballet- en muziekgezelschappen ter wereld. (www.diaghilevfestival.nl)

Noot aan de redactie

Graag aanmelden voor de persbijeenkomst voor vrijdag 3 december 2004 (zie aanmeldingsformulier).