IKON

IKON-televisie

zaterdag 11 december 2004

Nederland 1

22.40 - 23.14 uur: PAUL ROSENMOLLER EN. GEERT MAK

'Ik schaam me ervoor dat ik Nederlander ben'

"Ik schaam me ervoor dat dit mooie, vriendelijke, tolerant denkende Nederland in vier jaar tijd een mate van godsdienststrijd en buitenlanderhaat heeft ontwikkeld die zelfs in Oostenrijk niet gepresteerd is. Dat er opeens een dampigheid is bovengekomen, waarvan ik wist dat ie in Nederland heerste, maar waarvan ik me toch lam schrok." Aan het woord is schrijver Geert Mak in deze derde aflevering van 'Paul Rosenmöller en...'

Mak maakt met boeken als 'Hoe God verdween uit Jorwerd', 'De eeuw van mijn vader' en het recente 'In Europa' geschiedenis toegankelijk voor een breed publiek. In de uitzending toont Mak zich ook een maatschappelijk betrokken schrijver die zich opwindt over het heersende politieke klimaat in Nederland.

Presentator Paul Rosenmöller bezoekt met hem een aantal plekken die belangrijk zijn voor de schrijver. Eén van die plekken is het War Cabinet in Londen van waaruit Churchill in de Tweede Wereldoorlog de strijd tegen de Duitsers leidde. Mak verklaart altijd gefascineerd te zijn geweest door Churchill. "Als deze man er destijds niet was geweest, dan hadden we nu waarschijnlijk onder een kleinzoon van Goebels gezeten."

Jorwerd
De schrijver gaat ook terug naar Jorwerd, het Friese dorp dat hij onsterfelijk maakte met zijn boek 'Hoe God verdween uit Jorwerd'. Hij vertelt hoe hij te werk is gegaan bij het researchen en schrijven en bezoekt met Rosenmöller het huisje waarin hij destijds vier maanden bivakkeerde. Echt thuis is Mak in 'zijn' Amsterdam. Varend op een bootje in de grachten vertelt hij welke lessen hij heeft getrokken uit het bestuderen van de geschiedenis. "We zijn er zo aan gewend dat het altijd maar beter gaat, dat we het niet kunnen accepteren als het slechter gaat. Van de geschiedenis leer je, dat er steeds weer lange perioden van recessie zijn, generaties lang, eeuwen lang. Tijden waarin het allemaal steeds minder wordt en waarin er oorlogen zijn. De 21ste eeuw wordt geen leuke eeuw. Ik zal werkelijk in mijn handen knijpen wanneer in de hemel zal blijken - als ik daar kom - dat onze kleinkinderen en achterkleinkinderen een beetje aardig door die eeuw gescharreld zijn."

Bestellen:

In Europa
In Europa
Geert Mak


Interviews en presentatie: Paul Rosenmöller; research: Saskia de Boer en Henriëtte Smit; samenstelling & regie: Hans Hermans; eindredactie: Lioni Schrederhof