Gemeente Eindhoven

Persbericht: 16 november 2004 no. 268

Grootse slotmanifestatie Woensel-West Aan Zet

De Eindhovense wijk Woensel-West heeft een kleine metamorfose ondergaan. In drie jaar tijd zijn ruim vijftig projecten gestart om het aanzicht van de wijk en de veiligheid en leefbaarheid te verbeteren.

Ruim veertig daarvan worden gepresenteerd op een feestelijke slotmanifestatie in de wijk, op zondag 12 december aanstaande, van 12.00-17.00 uur.

Een grote tent op het Edisonplein vormt het hart van de activiteiten. Van daaruit rijdt een treintje langs de verschillende projecten in de wijk, terwijl een gids een toelichting geeft. Uiteraard kunnen geïnteresseerden ook een wandeling door de wijk maken. Bij ieder project staat een korte projectbeschrijving.

Vanaf hetzelfde Edisonplein rijdt een bus naar het terrein van de Grote Beek. Daar wordt een film vertoond, gemaakt door en voor wijkbewoners. De film schetst een beeld van het verleden, het heden en de toekomst van de wijk. In de foyer van het conferentiecentrum van de Grote Beek zijn filmpjes van de cursisten van het filmproject en een fototentoonstelling over Woensel-West Aan Zet projecten te bezichtigen.

Aandachtsgebied
Woensel-West is een zogenaamd aandachtsgebied met complexe problemen op het gebied van leefbaarheid en veiligheid. In 2001 is met geld van Europa, het Rijk, de provincie en de gemeente een grootschalig verbeteringstraject ingezet. Ook woningcorporaties en bedrijven hebben een bijdrage aan het project geleverd.

Bewoners doen het zelf
Het project Woensel-West Aan Zet is opgezet volgens de ABCD-methode (Asset Based Community Development). Deze methode wordt niet van bovenaf opgelegd, maar werkt vanuit de aanwezige positieve kwaliteiten van de buurt en de buurtbewoners. Vandaar de naam: Woensel-West Aan Zet. Het project heeft drie doelstellingen:

* Een wijk om trots op te zijn

* Geef de straat terug aan de bewoners

* Je moet wat kunnen doen in Woensel-West

Onder de eerste categorie (Een wijk om trots op te zijn) vallen projecten zoals multiculturele themadagen in bejaardenhuizen, de gekleurde buurtkrant en de film over Woensel-West.

Tot de tweede categorie (Geef de straat terug aan de bewoners) behoren projecten zoals verlichting in de Wattstraat, Woensel-West een tweede bloemenbuurt en Fraai Franklin. Voorbeeld van projecten behorend tot de derde categorie (Je moet wat kunnen doen in Woensel-West) zijn ontwikkeling buurtbedrijvigheid, de ict-werkplaats en de jeugdschaakclub.

De totale kosten van het project Woensel-West aan Zet bedragen ca. 1,7 miljoen.

© 2004 Gemeente Eindhoven