Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Amersfoort, november 2004

Tentoonstelling Wintergasten in De Zonnehof

12 december 2004 t/m 23 januari 2005

De Zonnehof, centrum voor moderne kunst, opent op zondag 12 december 2004 de tentoonstelling Wintergasten. De tentoonstelling is samengesteld door Paul Coumans, die per 1 januari afscheid neemt als directeur van De Zonnehof. Uitgangspunt voor de tentoonstelling is het werk van zes kunstenaars die al eerder in het Rietveldpaviljoen exposeerden. Paul Coumans vroeg deze kunstenaars op hun beurt een kunstenaar voor te dragen voor de tentoonstelling.

Wintergasten
Paul Coumans is bijna 30 jaar aan De Zonnehof verbonden. Zijn afscheid vormt aanleiding voor een tentoonstelling waarin zijn persoonlijke keuze het uitgangspunt is. Zijn keuze weerspiegelt een deel van het tentoonstellingsbeleid van De Zonnehof van de afgelopen jaren; namelijk de beknopte overzichtstentoonstellingen van één kunstenaar. Coumans heeft daaruit een keuze gemaakt voor Teun Hocks, Pieter Holstein, Jan van Munster, Henk Visch, Carel Visser en Auke de Vries. Hoewel deze kunstenaars zich van zeer uiteenlopende materialen en methodes bedienen, hebben ze met elkaar gemeen dat ze een heel eigen(zinnige) ontwikkeling hebben doorgemaakt. Bovendien zijn er nogal wat overeenkomsten in de uitstraling van het werk: lichtheid, fragiliteit, poëzie en humor.

Oud en nieuw
Coumans wil met Wintergasten niet alleen terugkijken. Daarom vraagt hij ieder van de zes kunstenaars, een kunstenaar uit te nodigen die nog niet eerder in De Zonnehof heeft geëxposeerd. Oude bekenden en nieuwe ontmoetingen zorgen voor een spannende wisselwerking. Teun Hocks vraagt Mathieu Meijers, met wie hij al lang bevriend is en vaak exposeert. Pieter Holstein vraagt de schilder Hans Ebeling Koning die hij al lang bewondert. Henk Visch vraagt de jonge Duitse kunstenares Eva Teppe, die bij hem gestudeerd heeft aan de Hochschule in Stuttgart. Carel Visser vraagt Joep van Lieshout, die hij begin jaren '80 leerde kennen bij De Ateliers in Haarlem. Auke de Vries vraagt beeldhouwer Mari Boeyen die ook bij De Ateliers betrokken was en Jan van Munster tenslotte nodigt de jonge beeldhouwer David Bade uit.

Het werk
De tentoongestelde werken variëren van tekeningen tot video-installaties. Van Teun Hocks zijn olieverf-foto's en korte filmpjes te zien. Mathieu Meijers laat indrukwekkende, circa 4 meter hoge tekeningen zien. Pieter Holstein toont onder andere recente aquarellen en Hans Ebeling Koning schilderijen en gouaches uit de afgelopen 10 jaar. Van Henk Visch is zijn meest recente grote sculptuur van een zittende figuur te zien. Eva Teppe maakt speciaal voor deze expositie een video-installatie: op een achtergrond van planten, projecteert ze in een videomontage oude 8-mm familiefilms op papieren 'mobiles'. Carel Visser toont het beeld 'assemblage' uit 1983 uit de collectie van het Museum Boymans-van Beuningen in Rotterdam en ook Joep van Lieshout laat een relatief oud werk zien uit 1983, de periode waarin hij Visser ontmoet. Van Auke de Vries is er een groot ijzeren beeld dat hoog in de ruimte van De Zonnehof domineert. Mari Boeyen maakt een beeldinstallatie die grotendeels uit glas bestaat. Hierin kunnen de neon brainwaves van Jan van Munster reflecteren. David Bade laat een groot mixed media beeld zien dat in zijn opvatting refereert aan het werk van Carel Visser.

Speciale Zonnehof-reeks
Ter gelegenheid van het afscheid van Paul Coumans, verschijnt het 17e en tevens laatste deel in de Zonnehof-reeks. Rood, blauw, groen en geel - De Zonnehof 1975-2005, ontwikkelingen en hoogtepunten is een overzicht van 30 jaar De Zonnehof, centrum voor moderne kunst. Aan de hand van interviews van Leonard Groenveld met Paul Coumans en andere betrokkenen bij De Zonnehof, worden diverse facetten van De Zonnehof: de Artotheek, het Architectuurcentrum, kunst in de openbare ruimte en het Armando Museum. Ook wordt teruggekeken op bijzondere activiteiten als het beeldhouwerssymposium en de 'internationale manifestaties'. Het boek geeft niet alleen een terugblik, maar kijkt ook naar de toekomst van De Zonnehof.

//////////////////////////// EINDE BERICHT //////////////////////////////////



Ingezonden persbericht