Persbericht: Eindhoven, 3 december 2004
Goed voor Guinness Books of Records
Woensel-West bakt gigantisch pitabrood
Een bakplaat met een doorsnee van maar liefst zes meter, 110 kg bloem,
4,5 kg gist, 66 liter water en een enorme snuf zout. Het pitabrood dat
Woensel-West op zondag 12 december bereidt, zal goed zijn voor een
vermelding in het Guinness Book of Records.
Op zondag 12 december 2004 vindt in de Eindhovense wijk Woensel-West
de slotmanifestatie plaats van het project Woensel-West Aan Zet
(WWAZ). In het kader van dit project, bedoeld om de leefbaarheid en
veiligheid van de wijk te verbeteren, zijn in drie jaar tijd ruim
vijftig projecten gerealiseerd. Ruim veertig daarvan worden op 12
december gepresenteerd. De feestelijke slotmanifestatie wordt op
verschillende manieren opgeluisterd, onder meer met een aanval op het
wereldrecord voor het grootste pitabrood.
Speciaal transport
De recordpoging heeft nogal wat voeten in de aarde. Eerst wordt met
een dieplader de bakplaat van Mierlo naar de Edisonstraat in Eindhoven
vervoerd. Ondertussen zorgt Hizet Bakkerij aan de Kruisstraat 77 in
Eindhoven ervoor dat het deeg op tijd klaar is. De heer Ergün van deze
bakkerij levert bovendien gratis alle benodigde ingrediënten voor het
deeg. Als het deeg klaar is, wordt het met vereende krachten over de
reusachtige bakplaat verdeeld. Is die klus geklaard, dan worden onder
de bakplaat zes branders die normaal gesproken door dakdekkers worden
gebruikt ontstoken. Gezien de enorme omvang past de bakplaat namelijk
in geen enkele oven. Tijdens het bakken wordt de bakplaat, die op
beugels staat, voortdurend in beweging gehouden om de warmte van de
branders goed te verdelen. Boven de bakplaat hangt een tweede bakplaat
(bevestigd aan een hijskraan), zodat het brood kan worden gekeerd als
de onderzijde gaar is.
Broederlijk verdeeld
Een pitabrood van deze omvang vergt naar schatting een bereidingstijd
van twee tot drie uur. Als het brood eenmaal klaar is en door een
deskundige (de hoofdbakker van ROC Eindhoven, sponsor van deze
activiteit) is goedgekeurd, wordt het door leerlingbakkers van het ROC
in stukken gesneden en belegd met kaas of vlees. Deze stukken
pitabrood worden dan gratis en broederlijk verdeeld onder de bezoekers
van de slotmanifestatie.
Woensel-West in Guinness Book of Records
Na afloop van de recordpoging stuurt de organisatie officiële papieren
en bewijzen naar het Guinness Book of Records, waaronder een formele
verklaring dat het pitabrood eetbaar is. Het huidige Guinness record
grootste pitabrood stamt van 19 mei 2001. Toen bakten op Kreta twee
Grieken een pitabrood van 1,9 bij 1,6 meter met een dikte van 3,5
centimeter. Dat record heeft waarschijnlijk zijn langste tijd gehad.
Als het goed is, staat in de volgende uitgave van het fameuze Guinness
Book of Records de Eindhovense wijk Woensel-West vermeld.
© 2004 Gemeente Eindhoven
Gemeente Eindhoven