Gemeente Eindhoven

Persbericht: Eindhoven, 3 december 2004

Goed voor Guinness Books of Records

Woensel-West bakt gigantisch pitabrood

Een bakplaat met een doorsnee van maar liefst zes meter, 110 kg bloem, 4,5 kg gist, 66 liter water en een enorme snuf zout. Het pitabrood dat Woensel-West op zondag 12 december bereidt, zal goed zijn voor een vermelding in het Guinness Book of Records.

Op zondag 12 december 2004 vindt in de Eindhovense wijk Woensel-West de slotmanifestatie plaats van het project Woensel-West Aan Zet (WWAZ). In het kader van dit project, bedoeld om de leefbaarheid en veiligheid van de wijk te verbeteren, zijn in drie jaar tijd ruim vijftig projecten gerealiseerd. Ruim veertig daarvan worden op 12 december gepresenteerd. De feestelijke slotmanifestatie wordt op verschillende manieren opgeluisterd, onder meer met een aanval op het wereldrecord voor het grootste pitabrood.

Speciaal transport
De recordpoging heeft nogal wat voeten in de aarde. Eerst wordt met een dieplader de bakplaat van Mierlo naar de Edisonstraat in Eindhoven vervoerd. Ondertussen zorgt Hizet Bakkerij aan de Kruisstraat 77 in Eindhoven ervoor dat het deeg op tijd klaar is. De heer Ergün van deze bakkerij levert bovendien gratis alle benodigde ingrediënten voor het deeg. Als het deeg klaar is, wordt het met vereende krachten over de reusachtige bakplaat verdeeld. Is die klus geklaard, dan worden onder de bakplaat zes branders die normaal gesproken door dakdekkers worden gebruikt ontstoken. Gezien de enorme omvang past de bakplaat namelijk in geen enkele oven. Tijdens het bakken wordt de bakplaat, die op beugels staat, voortdurend in beweging gehouden om de warmte van de branders goed te verdelen. Boven de bakplaat hangt een tweede bakplaat (bevestigd aan een hijskraan), zodat het brood kan worden gekeerd als de onderzijde gaar is.

Broederlijk verdeeld
Een pitabrood van deze omvang vergt naar schatting een bereidingstijd van twee tot drie uur. Als het brood eenmaal klaar is en door een deskundige (de hoofdbakker van ROC Eindhoven, sponsor van deze activiteit) is goedgekeurd, wordt het door leerlingbakkers van het ROC in stukken gesneden en belegd met kaas of vlees. Deze stukken pitabrood worden dan gratis en broederlijk verdeeld onder de bezoekers van de slotmanifestatie.

Woensel-West in Guinness Book of Records
Na afloop van de recordpoging stuurt de organisatie officiële papieren en bewijzen naar het Guinness Book of Records, waaronder een formele verklaring dat het pitabrood eetbaar is. Het huidige Guinness record grootste pitabrood stamt van 19 mei 2001. Toen bakten op Kreta twee Grieken een pitabrood van 1,9 bij 1,6 meter met een dikte van 3,5 centimeter. Dat record heeft waarschijnlijk zijn langste tijd gehad. Als het goed is, staat in de volgende uitgave van het fameuze Guinness Book of Records de Eindhovense wijk Woensel-West vermeld.

© 2004 Gemeente Eindhoven