NMBS

Aanpassing binnenlandse treindienst vanaf 12 december

06/12/2004

Zoals elk jaar wordt half december de dienstregeling van een aantal treinverbindingen aangepast. Dit gebeurt om een aantal verbeteringen aan te brengen in functie van de evolutie van de werkzaamheden op het net.

Hierna volgt een overzicht van de belangrijkste wijzigingen in Vlaanderen.

De L-trein Brussel-Zuid Antwerpen-Centraal vertrekt tijdens de week, vanaf 19h00, 7 minuten later uit Brussel-Zuid waardoor de halte in Mechelen wordt tot 1 minuut beperkt.

De treinen op de IR c-verbinding Luik Tongeren Hasselt Diest Aarschot Lier Antwerpen rijden in het weekend enkel tussen Hasselt en Antwerpen. De aansluiting naar Luik wordt verzekerd door de treinen van de IC D-verbinding Rijsel Namen Luik Herstal, die dus zal doorrijden tot Hasselt.

De L-treinen Antwerpen-Centraal Charleroi-Sud rijden in de weekends voortaan volgens een licht aangepaste dienstregeling tussen Brussel en Antwerpen. Hierdoor wordt bovendien een bijkomende aansluiting in Antwerpen-Centraal met de L-trein naar Essen mogelijk.

Door werkzaamheden voor de aanleg van de boog van Leuven zullen de L-treinen Antwerpen-Centraal - Leuven in de weekends voortaan 9 minuten langer onderweg zijn, door een langere stop in Aarschot.

Ook het aanbod vroege (voor 6h00) en late (na 19h30) P-treinen werd lichtjes aangepast. Na analyse bleek dat verschillende van deze P-treinen rijden met een gemiddelde bezetting van minder dan 20 reizigers, waardoor de kosten om deze treinen te laten rijden onverantwoord hoog liggen. Om de middelen optimaal te gebruiken, werd het aanbod P-treinen lichtjes aangepast.

Enkele P-treinen zullen niet meer rijden vanaf 12 december: Gent-Sint-Pieters (5h39) Gent-Dampoort (5h49) Kortrijk (19h52) Roeselare (20h10) Leuven (5h04) Waver (5h33)

Tegelijk zullen vanaf 12 december ook enkele nieuwe P-treinen rijden: Zottegem (16h59) Geraardsbergen (17h13) Geraardsbergen (17h26) Zottegem (17h40)

Verder wordt vanaf 12 december op weekdagen de stopplaats Schelle op de lijn Antwerpen Boom Puurs opnieuw in dienst genomen. Een L-trein per uur wordt tijdens de ochtendspits aangevuld met twee P-treinen, tijdens de avondspits met een P-trein.

Tijdens de weekends zullen de treinen van de verbinding Leuven Antwerpen voortaan ook stoppen in Wijgmaal en Wespelaar-Tildonk (wat ook betekent dat ze 4 minuten lager over hun traject zullen doen).

Voor meer details kan de klant terecht op deze site, de telefonische infodienst (02/528.28.28), de infokantoren in de stations, het spoorboekje of Aridisc, de CD-Rom met de dienstregelingen (beide te koop in alle stations). Natuurlijk staan ook het stations- en treinpersoneel ter beschikking voor vragen.