Stichting Natuur en Milieu

Utrecht, 03 december 2004

GEZAMENLIJK PERSBERICHT VAN IVOS
EN STICHTING NATUUR EN MILIEU
Maatschappelijke inbreng op internationale energieconferentie

De aanpak van armoede en energievoorziening en de gevolgen voor het milieu zijn niet een zaak van alleen ministers en de Wereldbank. Ook niet-gouvernementele organisaties behoren daar een stem in te hebben, aldus HIVOS en Natuur en Milieu. Op hun uitnodiging komen volgende week vertegenwoordigers van niet-gouvernementele organisaties uit twintig landen naar Nederland om een standpunt op te stellen. Zij zullen dat inbrengen op de ministersconferentie Energy for development, die van 12-14 december in Noordwijkerhout wordt gehouden*).

De niet-gouvernementele organisaties komen van 9 t/m 11 december in Soesterberg bijeen. Zij zullen ervaringen delen en een gezamenlijke boodschap opstellen die zij zullen presenteren op de internationale ministersconferentie.
Eenderde van de wereldbevolking ontbeert een adequate energievoorziening. Dat blokkeert de ontwikkeling. Energie is een primaire levensbehoefte, nodig voor koken, verwarming, verlichting en voor het functioneren van bedrijven, scholen en ziekenhuizen. En wie uren moet lopen om hout te verzamelen kan in die tijd geen geld verdienen of onderwijs volgen. De energievoorziening in ontwikkelingslanden leidt ook tot ernstige gezondheidsproblemen. Vervuilde lucht in huis (hout- en kolenstook zonder ventilatie) en de luchtverontreiniging in snelgroeiende megasteden eisen een hoge tol. Bovendien worden de gevolgen van het broeikaseffect een steeds nijpender probleem, dat vooral ontwikkelingslanden zwaar zal treffen. Bangladesh bijvoorbeeld heeft niet dezelfde mogelijkheden als Nederland om hogere dijken te bouwen tegen zeespiegelstijging en toenemend orkaangeweld.

Hoe moet de wereld omgaan met deze dilemmas? De niet-gouvernementele organisaties buigen zich over onder meer de rol van liberalisering en privatisering, de gewenste wijze van besluitvorming, en de keuze tussen kleinschalige duurzame energiesystemen (biogas uit mest, zonnecellen en efficiënte houtovens voor koken bijvoorbeeld) en grote elektriciteitscentrales. Ook zullen zij de gewenste wijze van besluitvorming en het betrekken van burgers en maatschappelijke organisaties formuleren.


*) De ministersconferentie World Conference on Energy for development (een vervolg op de VN-conferentie over voor Duurzame Ontwikkeling, Johannesburg 2002) wordt 12 t/m 14 dec. gehouden te Noordwijk aan Zee, o.l.v. minister Van Ardenne van Ontwikkelingssamenwerking en staatssecretaris Van Geel van Milieu (www.energyfordevelopment.org.).

Stichting Natuur en Milieu, tel. 030-2331328: Edgar Kampers (06-24646054); Marijke Brunt (privé 030-2316169) HIVOS, tel. 070-3765523: Inez Staarink (i.staarink@hivos.nl)