DIERENBESCHERMING
http://www.dierenbescherming.nl

Dierenbescherming start actie tegen leed vleeskippen

Op 12 december vindt in Maastricht de aftrap plaats van een landelijke actie tegen het leed van vleeskippen. De actie is georganiseerd door de Dierenbescherming, die niet alleen hevige kritiek heeft op de manier waarop de vele miljoenen vleeskippen in ons land worden gehouden, maar ook op de fastfood-cultuur waarin dit past.

Als aftrap van de actie is er op het Onze Lieve Vrouweplein te Maastricht een reusachtig vleeskuiken van vier meter hoog te zien. Ook kan het publiek genieten van vegetarische 'kip'-snacks, worden er actieballonnen uitgedeeld en kan men zich in een uitgebreide informatiestand laten voorlichten over de vleeskuikenhouderij.

Fastfood
De Dierenbescherming richt zich met deze actie goeddeels op de fastfood-sector. Denk aan ketens als Kentucky Fried Chicken, McDonalds, Burger King en de FEBO. Deze sector belichaamt immers de cultuur van snel, sneller, snelst waar de absurd snel groeiende vleeskip bij uitstek de dupe van is. Deze kip, die bij de slacht eigenlijk nog maar een kuiken van zes weken oud is, groeit zo snel dat hij allerlei lichamelijke gebreken vertoont. Zo zijn er kuikens die letterlijk doodgroeien en van het ene op het andere moment in de stal omvallen. Ook lijden veel dieren aan buikzucht, een zeer pijnlijke en dodelijke aandoening in de buikholte. Verder kan driekwart van de kuikens niet normaal lopen en heeft een derde ernstige pootproblemen, waardoor ze moeilijk lopen en chronisch pijn lijden.

Slow down!
Onder het motto 'Fastfood? Slowdown!'heeft de Dierenbescherming een protestkaarten- en e-cardactie op touw gezet om de fastfood-sector ervan te overtuigen dat het Nederlandse publiek best iets langzamer, gezonder en diervriendelijker wil. Zij worden aangespoord om ook scharrel- of biologisch kippenvlees op het menu te zetten. Bij de start van de actie in Maastricht is restaurant 't Kloaske aan het Onze Lieve Vrouweplein zondagmiddag omgetoverd in een slow food restaurant. Prominente Limburgers als gedeputeerde mevrouw Odile Wolfs, een pluimveehouder en filiaalmanagers van fastfood-ketens krijgen daar een 'relax menu' aangeboden. In een ontspannen sfeer met muziek, entertainment en een heuse stoelmassage genieten zij daar van een biologische lunch. De lunch duurt van 12.00 tot circa 13.00 uur. Na de lunch deelt Odile Wolfs een prijs uit aan de winnaars van de tekenwedstrijd die op dit moment onder Limburgse kinderen wordt gehouden.

Einde bericht