Vredessite 'de nieuwe oorlog'


Uitnodiging plenaire vergadering Platform Tegen de 'Nieuwe Oorlog'

Aan de lidorganisaties van het Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog', Hierbij willen we jullie van harte uitnodigen voor de volgende plenaire vergadering van het Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog' en wel op zondagmiddag 12 december a.s. vanaf 14.00 uur in het Centrum voor Wereld, Vrede en Milieu "Emma", Cremerstraat 245 te Utrecht.
Op de agenda staan twee hoofdonderwerpen:

1 de ontwikkelingen in Irak

2 de ontwikkelingen in Nederland
Over de ontwikkelingen in Irak hebben we de afgelopen maanden met diverse mensen en organisaties gesproken variërend van vertegenwoordigers van de Iraakse Communistische Partij tot aanhangers van 'het' gewapend verzet in Irak. We blijken het er dan allemaal over eens te zijn dat sprake is van een bezetting van Irak die zo snel mogelijk beëindigd moet worden, dat het optreden van de Amerikaanse (en andere buitenlandse) troepen desastreus is en steeds meer weerstand en verzet oproepen en dat de Irakezen zo snel mogelijk over hun eigen toekomst moeten kunnen beschikken. Al deze overeenstemming levert echter nog geen kant-en-klare standpunten op over belangrijke gebeurtenissen die binnenkort zullen spelen en waarvan bevoorbeeld het wel of niet doorgaan van de in januari geplande verkiezingen de meest in het oog springende is. Leveren die verkiezingen alleen maar weer een nieuwe marionettenregering op of is het toch een stap op weg naar verdere autonomie van de Irakezen zelf? Voor dit onderwerp hebben we Robert Soeterik uitgenodigd om daarna met hem en met elkaar over dit soort minder simpele vragen van gedachten te wisselen en mogelijk tot actie te komen.
De ontwikkelingen in Nederland werden de afgelopen maand overheerst door de gevolgen van de moord op Theo van Gogh. Niet alleen nam Zalm daarbij de term 'oorlog tegen het terrorisme' in de mond, maar opnieuw werden we geconfronteerd met een toegenomen vijandsbeeld jegens de islam en tot een roep om allerlei repressieve maatregelen. Dit herinnerde ons ook aan de oorspronkelijke doelstelling van het Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog' niet alleen in verzet te komen tegen een (uitsluitend) militaire reactie op aanslagen, maar ook om te helpen het vijandsbeeld te bestrijden en de aantasting van burgerrechten aan de kaak te stellen.
In het bijgevoegde document vinden jullie een eerste gedachtegang over de samenhang tussen de 'Nieuwe Oorlog' en de gebeurtenissen na de moord op Van Gogh. Volgende week hopen we een iets uitgebreidere versie rond te sturen, met dan hopelijk ook wat concretere handelingsperspectieven. Daarom de vraag aan met name lokale platforms maar ook aan andere lidorganisaties wat men op beide terreinen reeds heeft ondernomen of waar juist behoefte aan is. Welke activiteiten tegen de islamofobie en tegen de aantasting van burgerrechten zouden we de komende tijd juist als Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog' kunnen en moeten ondernemen? Reacties graag naar o43@kerkenvrede.nl. Het resultaat kunnen we dan gezamenlijk bespreken op de plenaire vergadering van 12 december a.s.
Met vriendelijke groet,
de coördinatiegroep

---

Het doorwerken van de 'Oorlog tegen het terrorisme' in de Nederlandse samenleving

In de week na de moord op Theo van Gogh sprak Zalm, als waarnemend premier, van een 'oorlog tegen het terrorisme' die nu ook binnen Nederland gevoerd diende te worden. Het gebruik van deze term riep een hoop kritiek op, maar is wel een treffende karakterisering van de dominante reactie op de moord. Een reactie die overigens niet volslagen nieuw is en eigenlijk gewoon in het verlengde ligt van een steeds harder wordend beleid op militair gebied, binnenlandse veiligheid en de omgang met de moslimgemeenschap in Nederland. Een ontwikkeling die vooral door de aanslagen van 11 september 2001 in een stroomversnelling kwam.
Het Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog', dat een week na de aanslagen van 11 september 2001 werd opgericht, richtte zich in het Manifest tegen de 'Nieuwe Oorlog' op deze drie aspecten: tegen een militaire reactie, tegen de aantasting van burgerrechten en tegen een vijandbeeld jegens de islam. Ruim drie jaar later moeten we enerzijds erkennen dat de ontwikkelingen die we toen verwachtten nog extremer zijn doorgevoerd dan we vreesden, maar ook dat we als Platform vooral tegen de oorlogen tegen Afghanistan en Irak geprotesteerd hebben en aanzienlijk minder energie hebben gestoken in de aantasting van de burgerrechten en het vijandsbeeld jegens de islam.
Hoezeer deze ontwikkelingen met elkaar samenhangen blijkt niet alleen uit het bovengenoemde citaat van Zalm. Op grond van de videobeelden die thuis bij de verdachte van de moord op Van Gogh zijn gevonden over het Amerikaanse optreden in Irak, hebben velen al geanalyseerd dat het dominante beeld van deze oorlog zoals dat met name door politiek en media wordt uitgedragen een culturele tweedeling in de Nederlandse samenleving heeft versterkt. Tussen de heersende opinie in Nederland en, grofweg, die van veel allochtone landgenoten, gaapt een grote kloof in de beleving van de oorlog en daaropvolgende bezetting van Irak en tal van andere conflicten in de wereld. Een verschil in beleving dat niet besproken mag worden, zoals landgenoten merkten die kort na '11 september' aangaven wel begrip te hebben voor de achterliggende motieven. Zij werden meteen verguisd door vertegenwoordigers van de heersende opvatting. En dat in het land dat het Vrije Woord na de moord op Van Gogh heilig verklaarde
Door de motieven achter de moord op Van Gogh (of die van '11 september' of die van andere aanslagen) uitsluitend te herleiden tot extremistische moslimkringen, gaan politiek en media voorbij aan deze culturele tweedeling in de Nederlandse samenleving, die op z'n minst als recruterinsbodem voor de plegers van dit soort aanslagen dient en die versterkt wordt door het genoemde optreden van politiek en media. Een groeiende groep landgenoten voelt zich buitengesloten van het publieke debat en trekt zich hieruit terug. Een enkeling komt vervolgens tot daden zoals we die op 2 november hebben gezien. Überhaupt voelt deze groep zich steeds minder welkom in dit land. Het uiterst restrictieve vluchtelingenbeleid, talloze maatregelen om met harde hand de integratie te bevorderen en de alom geuite verdenkingen jegens imams en moskeeën versterken een tweedeling waar gezamenlijke demonstraties en buurtbijeenkomsten nauwelijks tegen zijn opgewassen. Het wantrouwen over en weer dat door deze maatregelen wordt gevoed, wordt nog eens versterkt door tal van maatregelen in de justitiële sfeer. Het is wel heel toevallig dat steeds na de aanslagen van 11 september 2001, 11 maart 2004 en nu ook weer na de moord op Van Gogh, terreuralarm wordt gegeven: is het de IJ-tunnel niet, dan houdt een politie-inval in een woning in het Laakkwartier de gemoederen wel bezig. Elke aanslag is de afgelopen jaren systematisch gebruikt om extra angst te zaaien en aldoende politieke en publieke steun te verwerven voor het nemen van vèrgaande restrictieve maatregelen. De inmiddels zonder noemenswaardig maatschappelijk protest doorgevoerde vermenging van veiligheidsdiensten en politie, van politiek en rechtspraak en de invoering van een algemene identificatieplicht was drie jaar geleden nog ondenkbaar.
Een toenemende repressie in eigen land en oorlogen in het buitenland versterken de tweedeling in de eigen samenleving en de daarmee samenhangende gevoelens van wantrouwen, angst en onveiligheid. Het is verheugend dat een meerderheid van de Nederlandse bevolking zich tegen de verharding in de samenleving verzetten en daar ook voor actie willen komen. Een groot deel van de bevolking wijst oorlog en repressie ook af als maatregelen voor een veilige en leefbare samenleving. Tegen deze opinies in gaat de regering echter onverdroten voort met het nemen van maatregelen die de verhoudingen in de eigen samenleving steeds verder op scherp zetten. Het ligt op de weg van het Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog' om zich juist ook nu te verzetten tegen deze ontwikkelingen. Daaruit volgen drie hoofdactiviteiten voor het komend halfjaar:


1. het (blijven) verspreiden van 'Ander Nieuws' over de oorlog en bezetting van Irak;

2. het (meehelpen) bestrijden van vooroordelen jegens de islam;
3. het ageren tegen de draconische veiligheidsmaatregelen.


_____
menu | dDH