Het Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie


---

10-12-2004 http://www.eu2004.nl/
Algemene Zaken en Externe Betrekkingen | Persberichten


---

Zondag eerste Europese televisiedebat

Op zondagavond 12 december wordt in Nederland het eerste Europese televisieprogramma "Hoe Europees ben jij?" uitgezonden. Dit programma wordt ook uitgezonden in België, Slowakije, Spanje en Turkije. Landen als Slovenië, Polen, Portugal en Denemarken hebben eveneens belangstelling voor het programma getoond. Dit is het eerste programma in een reeks van drie uitzendingen over Europa in Nederland. Met het initiatief voor dit debatprogramma wil het Nederlands voorzitterschap een breed publiek bereiken en op deze manier betrekken bij Europa. "Het is van groot belang dat iedereen zich een mening vormt over Europa. Juist door debat zie je dat meningen worden gevormd," aldus staatssecretaris Nicolaï voor Europese Zaken.

In het programma debatteren bekende en minder bekende Europeanen over onderwerpen waar iedereen in de landen van de Europese Unie mee te maken heeft en die op dit moment actueel zijn. Ook het publiek thuis krijgt de kans zijn stem te laten horen. De debatten worden gevoerd aan de hand van prikkelende stellingen over veiligheid, Turkije en het buitenlands beleid van de Europese Unie. Dit zijn onderwerpen die ook op de agenda staan van de bijeenkomst van Europese regeringsleiders op 16 en 17 december.

Presentator Alex Thomson (Channel 4 News, oorlogscorrespondent, CNN-gastpresentator) heeft de leiding van het debat in handen. De gasten zijn Franck Biancheri (Frankrijk, grondlegger Europese studentenverenging AEGEE en Newropeans Netwerk), Klaus Bondam (Denemarken, acteur uit 'Festen', kandidaat voor burgermeesterschap van Kopenhagen), Inigo Mendez de Vigo (Spanje, Europarlementariër EPP), Erik de Vlieger (Nederland, ondernemer), Kathalijne Buitenweg (Nederland, Europarlementariër Groenlinks) en Lord Pearson of Rannoch (Verenigd Koninkrijk, lid House of Lords, auteur van "Better Off Out- What's the point of the European Union). De Nederlandse uitzending is zondagavond 12 december om 20.00 uur op de Nederlandse commerciële zender RTL 4.

Staatssecretaris Nicolaï kondigde dit initiatief aan tijdens een bijeenkomst van Ministers voor Europese Zaken op 5 oktober in Amsterdam. Onder het thema 'Communicating Europe' is gesproken over hoe de geringe belangstelling voor en de lage betrokkenheid van burgers bij Europa vergroot kan worden. Ook werd in Amsterdam de conclusie getrokken dat televisie een grote rol speelt bij het bereiken van een groot publiek en het vergroten van betrokkenheid. Ook de Europese regeringsleiders vonden in november 2004 dat er meer openbare debatten over Europese zaken op televisie zouden moeten worden uitgezonden en spoorden het Nederlandse en toekomstige voorzitterschappen aan dit op te pakken.

Op 19 en 26 december worden Europese kinderen getest op hun kennis over Europa en de Europese Unie tijdens de 'Europese Achmea Kennisquiz'.

Deze programma's worden gemaakt in samenwerking met RTL Nederland, Endemol Nederland en de Stichting Achmea Kennisquiz.

http://www.eu2004.nl/20041210-171548-Y