Gemeente Alkmaar


Voor 1 euro met de stadsbus naar de binnenstad

Alkmaar, 8 december 2004

12 december start grote tariefactie voor busvervoer in Alkmaar

Besloot de gemeenteraad in juni 2004 nog over de introductie van Eurokaartje Alkmaar. Deze week is formeel besloten dat nog twee andere tariefacties worden gehouden, namelijk de Dagkaart Alkmaar en het Weekendkaartje Alkmaar. Doel van de tariefacties is dat meer mensen kiezen om eens wat vaker met de bus te reizen. Gemakkelijk en goedkoop. Deze week is een informatiecampagne begonnen. Zondag 12 december om 13.30 uur verkoopt wethouder Kloos in aanwezigheid van onder anderen Joop Bakker, regiodirecteur van Connexxion Noordwest, het eerste Eurokaartje bij de bushalte aan de Laan van Bath.

Stap eens wat vaker in de bus
Prijs, kwaliteit, toegankelijkheid en vooral het gemak van het openbaar busvervoer staat centraal, als het gaat om het OV in Alkmaar. "Ondanks dat we door rijksbezuinigingen de buikriem wat moeten aanhalen steken we als gemeentebestuur zelf geld in het openbaar vervoer", zegt Victor Kloos wethouder Verkeer en Vervoer. "Samen met Connexxion zorgen we dat het openbaar vervoer in onze stad goed geregeld is. Via de tariefacties willen we de bus de concurrentie laten aangaan met overige vervoer. Zo bieden we aan alle vormen van vervoer ruimte."

EUR 1,- buskaartje
Vanaf 12 december 2004 kan iedereen binnen Alkmaar reizen met een Eurokaartje. Dit Eurokaartje is geldig op zowel de stadslijnen (met lijnnummers 20/21/22/23/25) als op de servicelijnen (met lijnnummers 10/11/12). Doel van de actie is goedkoop openbaar vervoer aanbieden en het gewoonweg makkelijker maken om eens wat vaker de bus te pakken. Een rit in de stad met een uur overstaptijd kost ongeacht het aantal zones 1 euro. Het kaartje is in de bus bij de chauffeur te koop. De actie is altijd van toepassing, maar op werkdagen na 09.00 uur. De strippenkaarten en andere vervoerbewijzen blijven gewoon bestaan. Het gaat nog om experiment. In de loop van 2005 wordt gekeken of de tariefactie langer doorgaat. Deze week is bij alle huishoudens in Alkmaar, uitgezonderd adressen met een Nee/Nee-sticker, meer informatie op de deurmat gevallen.

Dagkaart Alkmaar
Gelijktijdig met de introductie van het Eurokaartje start de verkoop van de Dagkaart Alkmaar. Voor EUR 2,50 kunt u met dit kaartje een hele dag onbeperkt reizen binnen Alkmaar. Verder zijn dezelfde regels als die van het Eurokaartje van toepassing.

Weekendkaartje Alkmaar
Ook nieuw is het weekendkaartje voor kinderen tot en met elf jaar. Vanaf juni/juli van dit jaar start de actie dat kinderen in het weekeinde gratis met de stads- en servicebussen in Alkmaar reizen onder begeleiding van een volwassene die in het bezit is van een geldig vervoersbewijs. Er mogen maximaal twee kinderen per volwassen begeleider gratis mee. Het kaartje is geldig (op de dag van afstempeling) in het weekend en op erkende feestdagen geldig op de streeklijn door Oudorp op het traject Oudorp - NS-station Alkmaar). En het is te gebruiken op de streeklijnen op het traject Bergerweg (halte J. Ligthartstraat) - NS-station Alkmaar.

8 december 2004