Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt

Keywords: NAJK

Print dit bericht

09 december 2004
NAJK leden op bezoek bij internationale ondernemers in Tanzania

Drie leden van het NAJK bezoeken van 12 tot en met 23 december Nederlandse en lokale tuinders in Tanzania. Het NAJK hoopt met deze verkennende studiereis meer inzicht te krijgen in het Tanzaniaans ondernemersklimaat. Ook willen de NAJK leden met eigen ogen zien op welke manier buitenlandse investeerders een bijdrage leveren aan de Tanzaniaanse agribusisess.

Deze reis met financiële ondersteuning door het NCDO wordt georganiseerd door NAJK- Internationaal in samenwerking met de boerenorganisatie MVIWATA. Tuinder Arjan Vijverberg, Paprikateler Olaf de Groot en Jacqueline van der Burg, agrarisch economiestudente, vertrekken samen met Hilke Jansen (NAJK-Internationaal) aanstaande zondag richting Tanzania.

De groep bezoekt verschillende Nederlandse en Tanzaniaanse boeren en tuinders. Tijdens de reis hopen de vier antwoord te krijgen op vragen als: wat houdt het in als je besluit in Tanzania te ondernemen en wat betekent de komst van buitenlandse boeren en tuinders voor de lokale ondernemers? De NAJK leden onderzoeken de AGRO logistiek ter plekke en nemen een kijkje in de agribusiness van Tanzania. Ook staan er een aantal gesprekken met MVIWATA bestuurders op het programma. De reis wordt besloten met een bezoek aan de Nederlandse ambassade in de hoofdstad Dar es Salaam en een excursie aan het Tanzaniaans Investments Centre. 24 December komt het gezelschap terug.

Tijdens hun reis houden ze een dagboek bij op Internet via de eigen site van NAJK-Internationaal: www.najk.nl, klik dan door op Internationaal.

Een andere deel van de werkgroep Internationaal is 6 december vertrokken richting Polen en de Oekraïne. Zij bezoeken Nederlandse en lokale boeren en bekijken akkerbouwbedrijven en melkvee bedrijven. Centraal staat de vraag: hoe is het om te boeren in de Polen en Oekraïne? Ook deze reis werd mede gefinancierd door het NCDO in het kader van het thema: rechtvaardige, economische, financiële en ecologische verhoudingen in de wereld.