Netwerk


VANAVOND IN NETWERK

Uitzending Netwerk: De vergiftiging van Joesjtsjenko

Onderwerp: De vergiftiging van Joesjtsjenko
Uitzenddatum: Zo. 12 december 2004, 20.15u

Hoe komt oppositieleider Joesjtsjenko toch aan dat pokdalige en gedeeltelijk verlamde gezicht? Door een dioxinevergiftiging, verklaarde zijn behandelend arts. In Netwerk vanavond een interview met deze Michael Zimpfer. Ook een overzicht van de uitgebreide geschiedenis van verregaande intimidatie van politieke tegenstanders in de voormalige Sovjetunie.

Bevestiging
Wat zijn medestanders allang vermoedde, werd zaterdag eindelijk officieel bevestigd: een âderde partijâ heeft Joesjtsjenko ruim duizend keer meer dioxine toegediend dan het normale niveau. Waarschijnlijk is de stof oraal toegediend. âOnze diagnose is vergiftigingâ, stelde Zimpfer. âHet is aan de rechtelijke macht om te beslissen of dit met opzet gebeurd is.â

Chlooracné
Dioxine is een verzamelnaam voor een groep gifstoffen die misvormingen aan het gezicht (chlooracné) en schade aan lever en zenuwstelsel veroorzaken. Het kan kanker of de dood tot gevolg hebben. Zal de presidentskandidaat nog volledig herstellen, of is de schade permanent?

Mogelijke daders
Wie er achter de vergiftiging zit, is nog onduidelijk. Op 6 september moest Joesjtsjenko zijn verkiezingscampagne onderbreken omdat hij plotseling ernstig ziek werd. Direct vermoedde hij en zijn medestanders al dat hij vergiftigd was door de Oekraïense autoriteiten.

Bedorven sushi en cognac
âBedorven sushi weggespoeld met te veel cognacâ, was de verklaring van zijn politieke tegenstanders toen. Nu artsen de vergiftiging toch hebben bevestigd, ontkennen de aanhangers van Janoekovitsj er iets mee te maken te hebben. Ze zeggen dat de aantijgingen deel uitmaken van de verkiezingscampagne.

Traditie
Hoe vreemd deze praktijken ook mogen klinken, in Oekraïne verbaast het weinigen. De vergiftiging van Joesjtsjenko maakt deel uit van een lange traditie van vergaande intimidatie van politieke tegenstanders. In Netwerk een reportage over deze âgeheimeâ en illegale manier van campagnevoeren.