Socialistische Partij

Grote schade verwacht bij inhaalmanoeuvre Verdonk

12-12-2004 *

Integratieminister Verdonk veroorzaakt grote maatschappelijke schade met haar inhaalslag om oudere allochtonen in te laten burgeren. Inburgeren is goed, maar mensen die zakken voor het examen een boete opleggen, hoge kosten vragen voor de cursussen en het toelaten van beunhazen bij het cursusaanbod is onverantwoord. De SP is voorstander van een leerplicht voor allochtonen met een leerachterstand die geen werk hebben, maar de cursussen moeten wel door de ROC's of gelijkwaardige scholen verzorgd worden en geen financiële aanslag zijn op de cursisten. Maandag gaat SP-Kamerlid Fenna Vergeer hierover met Verdonk in debat.

De SP waardeert het, dat er een inhaalslag gemaakt wordt. Veel te lang is inburgering door de politiek afgewezen. Ook het groeiende isolement in zwarte wijken en zwarte scholen werd niet bestreden. SP-Kamerlid Vergeer: "Ik ben blij dat de commissie Blok, die op voorstel van Jan Marijnissen het integratiebeleid heeft onderzocht, voor een doorbraak heeft gezorgd. We moeten van het `wij' en `zij' af. Onzinnige eisen stellen aan oudere allochtonen, draagt daar niet aan bij."

De SP vindt dat na jaren van wachtlijsten voor cursussen Nederlands, nu niet als een ander uiterste een eis om te slagen mag worden opgelegd, op straffe van hoge boetes. Bovendien worden mensen, die veelal van een uitkering moeten rondkomen, op hoge schoolkosten gejaagd. Daarentegen is de kwaliteit van de cursus niet gewaarborgd. Integendeel, op de huidige cursusaanbieders (de ROC's) wordt ondanks de groeiende vraag bezuinigd. Vanaf 1 augustus moeten ROC's ook nog eens gaan concurreren met private aanbieders. Vergeer: "Verdonk geeft dan het startschot voor beunhazen. Die zullen zeker harder lopen dan de ROC's. Zij zullen alleen de makkelijke cursisten bedienen en zich niet bekommeren om dezelfde kwaliteitseisen en CAO's, want daar zijn zij niet aan gebonden."

De SP is voorstander van een leerplicht voor allochtonen met een leerachterstand die geen werk hebben: uitkeringsgerechtigden en ouders met heel jonge of schoolgaande kinderen. Volgens het advies van de Adviescommissie voor Vreemdelingenzaken (ACVZ) komen diegenen in aanmerking die geen Nederlands schooldiploma hebben en tussen hun 5e en 16e minder dan acht jaar in Nederland hebben gewoond. De SP kan zich hierin vinden. Het gaat om leerachterstand, niet om etniciteit. Verdonk zou echter ook het tweede advies van de ACVZ moeten volgen, dat zakken voor een examen niet beboet mag worden als de cursist niets te verwijten valt. "Natuurlijk moet vrijblijvendheid bestreden worden, maar dat kan ook met een borgsom die terugverdiend wordt als de cursist de cursus afmaakt", aldus Vergeer.

De SP is voor experimenten met een toelatingsexamen voor nieuwe migranten. Volgens de SP is Verdonk echter onverantwoord bezig, omdat haar examenmethode onvoldoende betrouwbaar en te hoogdrempelig is. Vergeer: "Verdonk moet met hoge snelheid een inhaalmanoeuvre maken en wij gaan er ver in haar te steunen, maar er moeten geen slachtoffers vallen."