Gemeente Lingewaard


Politie stopt met opleiding verkeersregelaars

Verkeersregelaars voor evenementen worden sinds 1 oktober 2004 niet langer door de politie opgeleid. Dat heeft de korpsleiding van de politie in onze regio besloten. Voortaan zullen verkeersregelaars een opleiding moeten volgen bij een gecertificeerd (particulier) bedrijf. Dit brengt voor organisatoren van evenementen kosten met zich mee.

Verkeersregelaars zijn nodig om het verkeer rondom evenementen in goede banen te leiden. Op 1 mei 2000 is de Regeling Verkeersregelaars in werking getreden, die bepaalt dat weggebruikers de aanwijzingen van een verkeersregelaars dienen op te volgen. Het is deze verkeersregelaars slechts toegestaan het verkeer te regelen als zij daarvoor zijn opgeleid en in het bezit zijn van een aanstellingsbesluit waaruit deze bekwaamheid blijkt.

Tot 1 oktober 2004 werden de verkeersregelaars door de politie opgeleid. De politie ziet dit niet langer meer als een kerntaak die exclusief door de politie ingevuld dient te worden. De korpschef zal de aanstellingsbesluiten wel blijven afgeven. Deze aanstellingsbesluiten zijn één kalenderjaar geldig.

Opleidingsinstituten
Momenteel zijn er drie landelijke opleidingsinstituten die de opleiding tot verkeersregelaar bij evenementen verzorgen. Zij verzorgen de opleiding ook op locatie. Het gaat om de volgende instituten:

* ROVEA Verkeer en Vervoer, postbus 2097, 4460 MB Goes, tel. 0113-212607, e-mail: cursus@rovea.nl, website: www.rovea.nl.
* NIVOO, Postbus 13, 3738 ZL Maartensdijk, tel. 0346-217421, e-mail: info@nivoo.nl, website: www.nivoo.nl/verkeersregelaars.
* De Wegwijzer, Postbus 4715, 4803 ES Breda, tel. 076-5600079, e-mail: info@wegwijzer.nl, website: www.weg-wijzer.nl.

Ook rijschoolhouders mogen deze opleiding verzorgen, mits zij daarvoor erkenning aanvragen bij het Ministerie van Verkeer en Waterstaat. Voor onze regio heeft Verkeerscentrum Midden Gelderland BV (Speelziek) uit Ede deze erkenning van het ministerie gekregen.

Daarnaast zijn er ook particulieren gecertificeerd om de opleiding te verzorgen. In onze regio is Hans Vinke uit Duiven (tel. 0316-265369) hiertoe bevoegd. De door hem verzorgde opleiding tot verkeersregelaar is geldig voor de hele gemeente Lingewaard.

Advies
Voor de goede orde: een verkeersregelaar mag pas als worden ingezet als hij/zij de opleiding tot verkeersregelaar heeft gevolgd en is verzekerd tegen wettelijke aansprakelijkheid als verkeersregelaar. Het afsluiten van deze verzekering is primair de verantwoordelijkheid van de organiserende vereniging. Mocht een niet-bevoegde verkeersregelaar toch ingezet worden, dan betekent dit dat deze persoon niet verzekerd is, met alle aansprakelijkheidsaspecten van dien. Wij adviseren u aan alle wettelijke eisen te voldoen.

Aangezien het opleiden van de verkeersregelaars kosten met zich meebrengt, adviseren wij organisatoren van evenementen een poule van verkeersregelaars te vormen waaruit per evenement geput kan worden. Als organisatoren elkaar helpen, hoeven er minder mensen opgeleid te worden.

Mocht u nog vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met de heer Peters van de afdeling BJZC, tel. 026-3260137.

Artikel geplaatst op 13 december 2004