Het Nederlandse Rode Kruis

13 december 2004
Grote inzet Nederlandse Rode Kruis bij uitvaart Z.K.H. Prins Bernhard

Het Nederlandse Rode Kruis heeft de afgelopen dagen in totaal 180 Rode Kruis-vrijwilligers ingezet om zo nodig eerste hulp te verlenen aan mensen die afscheid namen van Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Bernhard. Op zaterdag 11 december had het Rode Kruis 20 hulpposten ingericht langs de route van paleis Noordeinde naar de Nieuwe Kerk in Delft, waar Prins Bernhard werd bijgezet in het familiegraf.

Oud strijders weerden zich kranig
Gerrit van der Meer coördineerde de Rode Kruis inzet. "Afgelopen zaterdag waren er 90 á 100 Rode Kruis-vrijwilligers actief. Gelukkig was het nauwelijks nodig hulp te verlenen. De meeste incidenten betroffen bezoekers die verkleumd waren geraakt. Er zijn wat dekens uitgedeeld en een aantal mensen is naar binnen gebracht om op te warmen. Bij de inzet is speciale aandacht besteed aan de oud-strijders. Daar hebben Rode Kruis-vrijwilligers een extra oogje op gehouden. Maar ze hebben zich kranig geweerd!"

Ook op zondag zijn Rode Kruis-vrijwilligers ingezet in Delft. Het openstellen van de kerk zorgde voor grote drukte waarbij belangstellenden tot vier uur moesten wachten. Veel mensen hadden last van de kou waardoor er in de middag door het Rode Kruis een verwarmde tent is neergezet om verkleumde mensen op te vangen. In paleis Noordeinde in Den Haag had het Rode Kruis tot en met donderdag 9 december ook al hulpposten ingericht in de tuin van het paleis.

Voorzitter Nationaal Rampenfonds
Bij het Nederlandse Rode Kruis herinneren we ons prins Bernhard vooral als voorzitter van het Nationaal Rampenfonds. Het Nationaal Rampenfonds is een overkoepelende, fondsenwervende stichting bestaande uit diverse hulporganisaties, waaronder het Nederlandse Rode Kruis. Prins Bernhard werd op 4 februari 1953, vlak na de Watersnoodramp, voorzitter van het Nationaal Rampenfonds. De prins bleef dat tot 20 juni 1990 waarna hij tot aan zijn overlijden erevoorzitter werd van het fonds.

Meer informatie:

* Eerste hulp door het Rode Kruis