LEI

persbericht / nr. 1793

13-december-2004

Gedane zaken nemen moeilijk een keer

De export van sierteeltproducten, groente en fruit naar Rusland is tijdelijk stilgelegd door importbeperkingen in Rusland. Dit gegeven kan een strategische bedreiging vormen voor de Nederlandse tuinbouw. Het marktaandeel dat Nederlandse exporteurs moeten laten vallen, wordt overgenomen door buitenlandse exporteurs. Als deze goed presteren, kunnen zij duurzaam marktaandeel van de Nederlandse exporteurs op de Russische markt overnemen. Dit geldt ook meer in het algemeen. Een studie van het LEI (onderdeel van Wageningen UR) toont aan dat een tijdelijke terugval in de export een strategische dreiging inhoudt omdat ze een permanent karakter kan krijgen. Omgekeerd kan een tijdelijke opleving in de export worden benut als een strategische kans.

De studie is bedoeld om een betere inschatting te kunnen maken van toekomstige ontwikkelingen in de concurrentiepositie van de Nederlandse agribusiness. Daarvoor is bekeken hoe ondernemers reageren op plotselinge veranderingen in de economische omgeving. De studie is uitgevoerd voor de sectoren zuivel, vruchtgroente, snijbloemen en varkensvlees.

De onderzoekers constateren onder meer dat de Nederlandse export van komkommers en tomaten naar Duitsland en Engeland stabieler is dan die van de concurrenten. De Nederlandse positie op de belangrijkste zuivelmarkten is instabieler, waardoor een tijdelijke verandering in de export een permanent karakter kan krijgen. In de export van snijbloemen en varkensvlees volgen opkomst en terugval elkaar snel op. Bij varkensvlees is dit deels een gevolg van de exportrestricties tijdens veterinaire crises.

Het Nederlandse bedrijfsleven zal alert moeten reageren als zich een strategische dreiging voordoet door een tijdelijke terugval in de export, of een strategische kans door een tijdelijke opleving van de export. Die mogelijkheden doen zich vooral voor op de zuivel- en de paprikamarkten. Het permanent worden van een terugval of opleving in de exportposities kan ook samenhangen met het prijsbeleid van ondernemingen. Het verdient aanbeveling dat zij met hun prijsstelling zo snel mogelijk inspelen op veranderende marktomstandigheden.
---

Does history matter? Dynamiek in de Nederlandse export van landbouw- en tuinbouwproducten. Het rapport bestellen 'rapport6.04.17'.