Universiteit van Tilburg

Met tips voor discussies, vergaderingen en onderhandelingen

UvT-medewerker publiceert boek Hoe vang ik een rat?

Deze week verscheen het boek Hoe vang ik een rat, van de hand van Richard Engelfriet, als communicatietrainer verbonden aan de Universiteit van Tilburg. Hij schreef het boek samen met Peter van de Geer als reactie op de bestseller Hoe word ik een rat? van Joep Schrijvers. Hoe vang ik een rat geeft de lezer op praktische en tegelijkertijd hilarische wijze tips hoe hij tijdens discussies, onderhandelingen, vergaderingen, achter de schermen (en zelfs op vakantie) om kan gaan met rattengedrag van anderen.

Engelfriet is part-time communicatietrainer aan de Universiteit van Tilburg, waar in de opleidingen óók aandacht wordt besteed aan debatteren, communicatieve vaardigheden, het presenteren van onderzoek et cetera. Een belangrijke gedachte die ook uit het boek spreekt, is, om nu eens uit de trein en aan tafel te gaan. Een echte rattenvanger klaagt niet achteraf over zoiets als konkelende collegas, maar pakt op voorhand (en op een effectieve manier) het gedrag van de rat aan. Niet als een klokkenluider, maar als sterk communicator met een goed gevoel voor wat Aristoteles het juiste midden noemde.
De auteur geeft verschillende praktische tips hoe mensen effectief kunnen optreden in discussies, vergaderingen en onderhandelingen om zo rattengedrag de kop in te drukken. Een voorbeeld, uit een vergadering waar de voorzitter wil praten over een taakverdeling tussen binnen- en buitendiensten. Die hebben zo hun rattentrucs bedacht:

R1. Sorry mensen, ik heb de stukken niet gelezen.
V. (voorzitter): Dat is dan jammer, maar daar kunnen we hier geen rekening mee houden.
R1. Ja, maar ik heb ze pas gisteren gekregen.
V. Ze zaten vorige week in je e-mail en ik heb een bevestigingsmail gekregen dat je die mail hebt geopend.
R2. Ik heb de stukken wel gelezen, maar kan er niks over zeggen.
V. Hoezo niet?
R2. Ik moet dit eerst overleggen met mijn superieuren V. Dan stel ik voor dat hier de volgende keer uw superieuren aan tafel zitten.
R3. Moeten we zaak niet breder zien? V. Hoe bedoel je dat?
R3. Nou, de taakherziening past natuurlijk in de toekomstvisie van onze organisatie, die binnenkort weer op de agenda staat, dus V. Dus kunnen we maar beter onze zaakjes zelf op orde hebben en zo onze toekomstvisie zelf in de hand houden in plaats van ons afhankelijk te maken.

Het boek is ook uitermate geschikt voor studenten die zich voorbereiden op de arbeidsmarkt en laat zien dat ratten niets anders zijn dan bange en bekrompen mensen.

Noot voor de pers
Hoe vang ik een rat? Richard Engelfriet en Peter van der Geer, Uitgeverij Pepijn 2004, ISBN 90-807574-4-6, verkoopprijs EUR 19.95. Journalisten kunnen voor recensie-exemplaren contact opnemen met de afdeling Voorlichting en Externe Betrekking van de UvT, tel. 013 466 2000, e-mail: persberichtUvT@uvt.nl.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de auteur via R.Engelfriet@uvt.nl.
Laatst gewijzigd: dinsdag 14 december 2004 bullet Meer zoekmogelijkheden
bullet Experts en expertise

Zie ook

Contact
E-mail: P.H.C.Siebers