Utrecht , 14 december 2004
Farmaceutische bedrijven kunnen miljoenen euros besparen door combineren logistiek en belastingplanning

---

Bedrijven in de top van de Europese farmaceutische branche hebben de mogelijkheid een bedrag te besparen tot zo'n 5% van de omzet, aldus het jongste rapport van Capgemini. Deze bedrijven kunnen per jaar meer dan 200 miljoen besparen door het toepassen van Tax Effective Supply Chain Management (TESCM).

TESCM behelst het centraliseren van functies die de belangrijkste bijdrage leveren aan de winst en deze vervolgens te verplaatsen naar een land als Zwitserland, waar men een laag belastingtarief voor de vennootschapsbelasting kan bedingen. In de praktijk komt het er op neer dat de top van een onderneming verhuist, waardoor maximaal belastingvoordeel gerealiseerd kan worden.

De kerndoelen van TESCM zijn:

Het realiseren van voordelen in de logistieke keten door middel van centraal gecoördineerde strategische en tactische logistieke processen, maar ook door het doorvoeren van andere verbeteringsinitiatieven in de logistieke keten.

Het reduceren van het vennootschapsbelasting tarief en het optimaliseren van indirecte belastingen zoals de BTW.

Veel bedrijven maken nog geen gebruik van TESCM omdat ze een maatschappelijke verantwoordelijkheid voelen voor de eigen regio. Vaak is dit de plaats waar het bedrijf is opgericht en waar de mensen wonen die het bedrijf hebben grootgemaakt. Bedrijven in Europa die van oorsprong Amerikaans zijn, voelen die maatschappelijke verantwoordelijkheid minder en plukken de vruchten van het TESCM-model. Op lange termijn hebben de Europese bedrijven echter geen keuze als hun Amerikaanse concurrenten hier substantieel voordeel mee blijven behouden. De toegenomen complexiteit van de logistieke keten en het toegenomen kostenbewustzijn in de farmaceutische industrie moet dus wel leiden tot meer gebruik van het TESCM-concept.

Als gevolg hiervan zullen belastinggelden wegvloeien naar het buitenland en mede hierdoor zou de druk op landen om de bedrijfsbelasting te verlagen verder kunnen toenemen. Het is daarom belangrijk dat er in de EU-landen maar ook in Zwitserland een overeenkomst wordt bereikt over een basis belastingtarief zoals het Frans-Duitse initiatief in juni van dit jaar.

'In dit licht bezien zou men denken dat - ondanks dat een trendonderzoek naar het effectief belastingtarief (ETR) in de EU uitwijst dat er nog geen sprake is van een daling - we aan de vooravond staan van een zogenaamde race to the bottom', aldus de schrijver van het rapport, Han Kampman bij Capgemini.