Ministerie van Justitie

Resultaten evaluatie Wet Bijzondere opsporingsbevoegdheden 14 december 2004

De Wet Bijzondere opsporingsbevoegdheden biedt over het algemeen een goede balans tussen een voldoende toedeling van bijzondere opsporingsbevoegdheden, een adequate regeling daarvan en controle daarop. Al langer bestaande bevoegdheden zijn nu preciezer en wettelijk geregeld. Dat blijkt uit de evaluatie van de Wet BOB die vandaag door minister Donner van Justitie naar de Tweede Kamer is gezonden.

Uit het onderzoek blijkt dat de regeling bijzondere opsporingsbevoegdheden integraal onderdeel is gaan uitmaken van de opsporingspraktijk. De beoogde doelstellingen van normering, controle en effectieve opsporing zijn gerealiseerd. De stevige positionering van de officier van Justitie heeft daadwerkelijk geleid tot meer toezicht en sturing. Dit ontlast de werkdruk van de rechter-commissaris. Wel leidt met name het verplicht vastleggen van onder meer procedurestappen en de aanvraag voor technische hulpmiddelen tot extra administratieve werkdruk bij politie en Openbaar Ministerie.

Minister Donner is van plan om de procedures voor het gebruik van technische hulpmiddelen waar mogelijk te vereenvoudigen. Ook overweegt hij om bij het tappen van personen niet het aansluitnummer centraal te stellen, maar de betreffende persoon. Alle vormen van telefonie die de persoon gebruikt, kunnen dan als gevolg van het bevel tot opnemen van telecommunicatie worden getapt. Ten aanzien van de notificatieplicht stelt de minister dat het Openbaar Ministerie met een plan van aanpak zal komen om het melden van gebruikte opsporingsbevoegdheden beter uit te voeren. Aanpassing van de regeling van bijzondere opsporingsbevoegdheden als infiltratie, direct afluisteren en doorlaten blijkt op grond van de conclusies van de onderzoekers en uitspraken van de Hoge Raad niet noodzakelijk. Wel zal de minister met het Openbaar Ministerie nader in overleg treden, over enkele in het rapport gesignaleerde knelpunten in de praktijk.

Meer informatie Persbericht: Wet bijzondere opsporingsbevoegdheden functioneert