Ingezonden persbericht


AMNESTY INTERNATIONAL
PERSBERICHT

Embargo: 14 December 2004 00:01

Liberia: Duizenden verkrachtingen en nog niemand berecht.

'Ik was zwanger en op de vlucht van het kamp bij St.Paul Bridge. Drie soldaten grepen me en verkrachtten me. Ze sloegen me en mijn baby stierf. Ze namen alles mee wat ik had.' Getuigenis aan Amnesty International door een 29-jarige vrouw uit Bomi County.

Amnesty International heeft vandaag aangedrongen op de vervolging van daders van weidverbreide en systematische verkrachingen tijdens de burgeroorlog in Liberia: 'Duizenden vrouwen en kinderen hebben te lijden gehad onder verkrachting en andere vormen van seksueel geweld, maar ruim een jaar na de ondertekening van het vredesakkoord is nog steeds niemand vervolgd. Het blijft onduidelijk of, hoe en wanneer de verantwoordelijken zullen worden berecht. Deze straffeloosheid is een schandalige vorm van verraad aan de slachtoffers van misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdrijven,' zei Amnesty International.

In een nieuw rapport, 'Liberia: No impunity for rape - a crime against humanity and a war crime' beschrijft Amnesty International door middel van aangrijpende getuigenissen hoe seksueel geweld bijna tweederde van de bevolking heeft getroffen. Het rapport laat ook zien welke fysieke, psychologische en sociale gevolgen dit geweld heeft. 'Duurzame vrede in Liberia is onmogelijk tenzij de verantwoordelijken voor misdaden volgens internationaal recht vervolgd worden, de waarheid op tafel komt en de slachtoffers volledig gecompenseerd worden,' aldus Amnesty International.

'De Nationale Overgangsregering van Liberia heeft momenteel geen beleid om daders van misdrijven onder internationaal recht te vervolgen. Ook ontbreekt het aan betrokkenheid van de internationale gemeenschap om de straffeloosheid voor dit soort misdrijven in Liberia te beëindigen. Het is noodzakelijk dat er een actieplan wordt ontwikkeld voor de lange termijn om het recht te herstellen en de rechtsorde te ontwikkelen en te implementeren, ' zei Amnesty International. 'Dit moet een prioriteit zijn voor de regering, in nauwe samenwerking met de Verenigde Naties en de internationale gemeenschap en niet-gouvernementele organisaties.'

Het rapport beschrijft:

wijdverbreide en systematische verkrachtingen en seksueel geweld, waaronder groepsverkrachtingen van zwangere vrouwen en van kinderen, gepleegd door strijders van alle drie de partijen in het conflict: de voormalige regering van Liberia, de 'Liberians United for Reconciliation and Democracy' en de 'Movement for Democracy in Liberia.' gezondheidsvoorzieningen die niet in staat zijn het hoofd te bieden aan massale omvang van fysieke verwondingen en het psychische trauma tengevolge van verkachtingen en andere vormen van seksueel geweld. de noodzaak van donorlanden om volledig tegemoet te komen aan de toezeggingen die gedaan zijn tijdens de International Reconstruction Conference in Liberia van februari dit jaar; ongeveer de helft van het beloofde geld is nog steeds niet beschikbaar gesteld. de blijvende kwetsbaarheid van vrouwen voor seksueel geweld en exploitatie tengevolge van extreme armoede en door de grote aantallen ontheemden in vluchtelingenkampen.

'De bescherming van de rechten van vrouwen en kinderen moeten centraal staan bij alle pogingen om Liberia weer op te bouwen. Een volledige en betekenisvolle deelname van Liberiaanse vrouwen is essentieel voor het herstel van hun land,' zei Amnesty International.

noot aan de redactie

- Voor meer informatie kunt u bellen met Amnesty International, Afdeling Persvoorlichting, Nicole Sprokel.

- Het volledige rapport, Liberia: No impunity for rape - a crime against humanity and a war crime,is te vinden op
http://web.amnesty.org/library/index/engafr340172004
- Meer informatie over de campagne 'Stop Geweld tegen vrouwen' kunt u vinden op www.amnesty.nl, www.amnesty.org en www.news.amnesty.org