Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting


Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting

Moeten alle bijeenkomsten met CF-patiënten worden gestopt wegens gevaar op kruisbesmetting? verslag van het symposium

14-12-2004
Op 13 december vond een symposium plaats waarop een belangrijk onderwerp werd behandeld: de bacterie Pseudomonas aeruginosa (Pa) en de vraag of alle bijeenkomsten met CF-patiënten moeten worden gestopt wegens gevaar op kruisbesmetting. Het symposium was bedoeld om met een groot aantal direct betrokkenen informatie te delen en met elkaar van gedachten te wisselen. Uiteindelijk zal de Medische Raad van Advies de NCFS een advies uitbrengen.

Gespreksleidster Jacquelien Noordhoek leidde de middag in met een korte uitleg over de aanleiding van dit symposium. Daarna volgde een lezing van dr. Harry Heijerman, waarom de kenmerken van de Pa werden besproken. Uit onderzoek is in ieder geval gebleken, dat de besmetting met de Pa een slechte invloed heeft op de prognose.

Onderzoek FOK-kampen
Dr. Roland Brimicombe gaf aansluitend uitleg over de resultaten van het zogenaamde FOK-onderzoek, een onderzoek onder deelnemers aan de kampen van Stichting Fibrosekinderen Op Kamp. Van 80 deelnemers is daarbij sputum afgenomen voor, tijdens en na de kampweek. Bij een aantal kinderen is besmetting met Pa aangetoond, al is niet heel duidelijk te traceren waar die besmetting precies heeft plaatsgevonden. De aanwezigen hadden gehoopt op een duidelijke kansberekening of een risicopercentage op kruisbesmeting, maar helaas kan dat niet op basis van deze onderzoeksresultaten gegeven worden.

In de discussie die volgde, werden de wetenschappelijk aantoonbare bewijzen en de waarde daarvan doorgenomen, maar natuurlijk ook de emotionele waarde die bijeenkomsten voor mensen met CF hebben. Lotgenotencontact is erg belangrijk. Kunnen mensen zelf verantwoordelijk geacht worden voor hun keuze om naar een bijeenkomst te komen of om maatregelen te nemen waarmee de kans op kruisbesmetting verkleind wordt? Wie is er eigenlijk verantwoordelijk voor het risico op kruisbesmetting? Dit soort vragen passeerden allemaal de revue.

In het avondgedeelte van het symposium heeft een aantal buitenlandse gasten een visie gegeven op het al dan niet segregeren van mensen met CF. In Duitsland en Engeland worden geen kampen meer georganiseerd en in Leeds (Engeland) is een ziekenhuis zelfs zodanig ingericht dat CF-patiënten elkaar niet meer tegen kunnen kommen. Het aantal besmettingen is daardoor afgenomen. Daarnaast werd veel informatie gegeven over de manieren waarop de Pseudomonas aeruginosa overdraagbaar is.

Richtlijn
Het symposium was bedoeld om met een groot aantal direct betrokkenen, besturen van organisaties als Stichting FOK, SVP, Stichting OEF, Stichting Leven met CF en de NCFS, informatie te delen en met elkaar van gedachten te wisselen. Uiteindelijk zal de Medische Raad van Advies de NCFS en de andere organisaties adviseren welke richtlijnen gehanteerd dienen te worden. Het zal hierbij niet alleen gaan om de organisatie van bijeenkomsten buiten het ziekenhuis, maar ook om richtlijnen die voor een opname of een poliklinisch bezoek moeten gaan gelden.

Zo kort na het symposium is het nog niet mogelijk om een uitgebreider verslag te publiceren; er wordt hard gewerkt aan een uitgebreid verslag en de NCFS zal de komende periode zoveel mogelijk informatie geven omtrent dit onderwerp. Kijkt u daarvoor regelmatig op onze site.

Verslaglegging: met dank aan David Versteeg (Stichting OEF)

Zie ook:
Moeten alle bijeenkomsten met CF-patiënten worden gestopt wegens gevaar op kruisbesmetting?

© NCFS, Dr. A. Schweitzerweg 3, 3744 MG Baarn telefoon 035 - 64 79 257, fax 035 - 64 79 489, e-mail info@ncfs.nl