Ingezonden persbericht


JAMIE OLIVER OPENT FIFTEEN AMSTERDAM
Amsterdam, 14 december 2004 - Vanmiddag heeft 'Naked Chef' Jamie Oliver het restaurant Fifteen Amsterdam officieel geopend. Fifteen Amsterdam is het tweede restaurant waar Oliver werkloze jongeren de kans biedt om binnen een jaar een gekwalificeerde kok te worden.

Jamie Oliver opende het restaurant door zijn naam met graffiti te vereeuwigen op een golfplaat aan de muur van het restaurant. Oliver vindt de opening van Fifteen 'wicked': "Met Fifteen Amsterdam is de start gemaakt voor een wereldwijd netwerk. Ik ben er trots op dat Amsterdam het concept van Fifteen London met zoveel enthousiasme omarmt. Ik vind het een enorme prestatie die initiatiefnemers Sarriel Taus en Coen Alewijnse hier neerzetten. Ik heb het volste vertrouwen in het Fifteen Amsterdam team onder leiding van Ben van Beurten en Bastiaan Doesburg".

Initiatiefnemers van Fifteen Amsterdam Sarriel Taus en Coen Alewijnse zijn verheugd dat het publiek nu echt kan kennismaken met hun Fifteen. Sarriel Taus: "Het project is de grootste uitdaging van mijn leven. Ik heb altijd geloofd dat het een succes zou worden. Vandaag is het zover". Coen Alewijnse: "We hopen met dit project niet alleen startende ondernemers, maar ook het Nederlandse bedrijfsleven enthousiast te maken voor maatschappelijk verantwoord ondernemen".

Over Fifteen Amsterdam
Fifteen Amsterdam is geheel opgericht volgens het concept van Jamie Oliver's Fifteen London. Jaarlijks krijgen 15 werkloze jongeren tussen de 16 en 23 jaar de kans om zich te ontwikkelen tot gekwalificeerde kok. Fifteen Amsterdam geeft werkloze jongeren niet alleen een jaar lang gratis opleiding en training, maar het programma biedt bovendien een goede garantie op een baan. Volgend jaar zomer zijn de leerlingen klaar met hun opleiding: er wordt dan een nieuwe groep jongeren geselecteerd en opgeleid. De leerlingen staan onder leiding van chefkok Ben van Beurten en tweede chefkok Bastiaan Doesburg, die verantwoordelijk is voor de training en ontwikkeling van de leerlingen.

De opleiding is opgezet samen met SEC, een in horecaopleidingen gespecialiseerd instituut, verbonden aan het ROC Amsterdam. Wanneer de leerlingen de eenjarige opleiding met succes doorlopen, ontvangen zij een officieel erkend diploma. Hudson, onder andere een reintegratiebedrijf, begeleidt de leerlingen gedurende het jaar. Stichting Kookdroom, opgericht door Fifteen Amsterdam, ondersteunt de opleiding van de leerlingen financieel. Het wel en wee van de leerlingen van Fifteen Amsterdam is tot eind december bij NET 5 te zien in het tv-programma Jamie's Kitchen Amsterdam. Grolsch participeert in het project omdat zij, zo blijkt ook uit haar Grolsch Horeca Academie, het belang onderschrijft van het investeren in de ontwikkeling van jonge mensen die een loopbaan in de horeca ambiëren. Aan het project hebben ook nog vele andere sponsoren hun medewerking verleend. Voor meer informatie www.fifteen.nl

---