GroenLinks

Congres DWARS: meerderheid voor EU-Grondwet

Europese Grondwet 14 december 2004

Afgelopen weekend sprak de meerderheid van de GroenLinks jongeren zich positief uit over de nieuwe Europese Grondwet. GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg nam deel aan het debat op het DWARS-congres dat aan de stemming vooraf ging. Buitenweg is blij met de steun van de jongeren.

Afgelopen weekend was het jaarlijkse congres van DWARS, de jongerenorganisatie van GroenLinks. Naast benoemingen en verantwoording van onder andere de Jongeren Fractie - een soort schaduwfractie van de GroenLinks Tweede-Kamerfractie - stond een debat en stemming over de EU-Grondwet op het programma. Het werd een levendig en open debat waarbij de Dwarsers goed op de hoogte bleken te zijn van de materie.

Kritiek
Net als de GroenLinksers (bij een debat in september) hadden ook de Dwarsers kritiek op de voorgelegde Grondwetstekst. Met name de defensieparagraaf en de leesbaarheid werden door de jongeren als problematisch genoemd. Net als het feit dat ook de uitvoeringsbepalingen zoals over het huidige landbouwbeleid in de grondwet zijn opgenomen. Die bezwaren wogen echter niet op tegen de verbeteringen die de EU-Grondwet biedt aan de democratische spelregels en verbeteren van de transparantie.

Meer kansen
"De versterking van het Europees Parlement, het bindende grondrechtenhandvest, de invoering van het burgerinitiatief en de aanstelling van een EU-minister van Buitenlandse Zaken zijn duidelijke verbeteringen voor de EU. Ik ben blij dat de GroenLinks-jongeren net als ik een positief oordeel vellen over de voorgestelde Grondwet. Die zal aan GroenLinks meer kansen bieden om haar groene en progressieve agenda te verwezenlijken in de Europese arena", aldus Buitenweg na afloop.

België
Op initiatief van GroenLinks houdt Nederland in het voorjaar van 2005 een referendum over de Europese Grondwet. GroenLinks zal campagne voeren voor goedkeuring van de Grondwet. Dinsdag 14 december werd bekend dat ook in België een volksraadpleging over de Europese Grondwet komt. Buitenweg is blij met die beslissing: "Dat is goed nieuws voor het debat over de Europese Grondwet en de Europese democratie."