Provincie Utrecht

Persbericht

Provincie levert bijdrage aan fietsverbinding `de Eempaden'

14-12-2004
Gedeputeerde Staten hebben op 14 december ingestemd met het leveren van een bijdrage aan de gemeente Amersfoort voor het realiseren van de fietsverbinding `de Eempaden'. Het geld komt beschikbaar vanuit het Agenda 2010-project `Op de Fiets'. De fietsverbinding (onderdeel van het project `Grebbelinie') staat zeer hoog op de prioriteitenlijst van `Op de Fiets'. Deze prioriteitenlijst is vastgesteld door de commissie IME (commissie Infrastructuur, Mobiliteit & Economie). Door de bijdrage van de provincie wordt er een prachtige fietsverbinding gerealiseerd met een lengte van totaal 2,5 km vanuit de stad naar en in het buitengebied.

De gemeente Amersfoort heeft een plan laten ontwikkelen voor deze fietsverbinding. De nieuwe fietsverbinding loopt vanaf het centrum van Amersfoort door het Maatweggebied en volgt deels de Eem. Om deze fietsverbinding te realiseren is aanleg van twee nieuwe delen (totaal 1,2 km) nodig: bij de Weerhorst moet een aansluiting gemaakt worden vanaf de woonboten naar de Coelhorsterweg en bij de Malesluis een fietspad vanaf het onderhoudspad langs de Malewetering naar de Hooghorsterweg. Na realisatie van deze ontbrekende schakels ontstaat een prachtige fietsverbinding vanuit het centrum van Amersfoort naar, en in het buitengebied. De nieuw fietsverbinding sluit aan op het fietspadennetwerk in het Eemland en biedt gebruikers van de fietsboot nieuwe fietsmogelijkheden. Bovendien onderzoeken de gemeenten Soest, Amersfoort en de Provincie Utrecht de mogelijkheden om in dit gebied een fietsbrug over de Eem te realiseren bij de Malesluis.

De investeringskosten van dit fietsproject in Amersfoort zijn berekend op EUR 830.000,-. Vanuit het Agenda 2010-project `Op de Fiets' wordt een bedrag van EUR 180.000,- bijgedragen. De gemeente Amersfoort draagt EUR 650.00,- bij. Door het realiseren van deze fietsverbinding worden investeringen in andere projecten (zoals de fietsbrug over de Eem, de fietsboot en fietspaden in het Eemland) versterkt.

Het nieuwe fietspad wordt uitgevoerd in een gesloten verharding met een breedte van 2 meter. Het fietspad komt in beheer en onderhoud van de gemeente Amersfoort. Het moment waarop het pad wordt aangelegd hangt af van de plannen van Waterschap Vallei & Eem voor de dijkverzwaring en de bouw van het nieuwe ziekenhuis aan de Maatweg. Naar verwachting zal dit niet eerder plaatsvinden dan in de periode 2006-2008.

Laatst gewijzigd op 12/14/2004 02:04:44 PM. Paginabeheer: C.Colaris@provincie-utrecht.nl