ChristenUnie


Motie Slob aangenomen: verbetering positie WAOers in gemeenteraad Dinsdag 14 December 2004 - 23:08

Lagere raadsvergoeding mogelijk

De Tweede Kamer heeft vandaag een motie van Arie Slob (ChristenUnie) aangenomen waardoor gemeenten in individuele gevallen een lagere raadsvergoeding kunnen geven. Dit is zeer gewenst voor WAOers die anders gekort worden op hun uitkering. De mogelijkheid om politieke verantwoordelijkheid te dragen wordt hen dan praktisch ontnomen.

Tijdens de begrotingsbehandeling van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) wees ChristenUnie Kamerlid Arie Slob minister Remkes op concrete voorbeelden in o.a. Ede en Eindhoven waar het voor WAOers moeilijk is om politieke verantwoordelijkheid te dragen. De afgelopen jaren heeft de vaste Kamercommissie voor Binnenlandse Zaken de regering al meerdere malen opgeroepen om het voor gemeenten mogelijk te maken in individuele gevallen een lagere raadsvergoeding uit te keren. Maar de minister van Binnenlandse Zaken wilde op dit punt geen veranderingen in de wet aanbrengen. Vandaag was er een Kamermeerderheid voor de motie van Slob, waarmee de mogelijkheid hiertoe wel wordt geboden.

Arie Slob bij de behandeling van de begroting van Binnenlandse Zaken: Ik doe nogmaals een klemmend beroep op de minister om deze mogelijkheid te creëren. Daarbij moet het uitgangspunt zijn hoe mensen met een handicap kunnen worden gestimuleerd om publieke verantwoordelijkheid te gaan of blijven dragen. We zien aan de voorbeelden dat dit in de huidige situatie juist wordt afgestraft en het passieve kiesrecht in sommige situaties bijna tot een theoretische mogelijkheid is verworden. Wij zouden dat niet moeten willen laten gebeuren.
.

---