Congres-en Studiecentrum VNG

NVVB-workshop

Papieren gegevensverstrekking uit de GBA


15 december CongresCentrum Engels, Rotterdam Inschrijven

In 2001 zijn er wijzigingen in de Wet GBA doorgevoerd die de regels over de verstrekkingen eerder complexer hebben gemaakt dan eenvoudiger. Daarnaast zijn verzoekers niet altijd gelukkig met weigeringen van gemeenten en volgen er bezwaar- en beroepsprocedures. Die leveren weer jurisprudentie op die de materie zou kunnen verduidelijken.
Maar rechters zijn onderling niet altijd even consequent geweest in hun uitspraken. Al met al blijft de verstrekking van persoonsgegevens uit de GBA ons danig bezighouden.

De NVVB krijgt regelmatig te maken met vragen uit het land als het gaat om gegevensverstrekking uit de GBA. Het gaat dan om schriftelijk ontvangen verzoeken, ook wel de Post genoemd.
Ook veel medewerkers Burgerzaken hebben regelmatig te maken met verzoeken, waarvan onduidelijk is hoe deze beoordeeld moeten worden. In 2001 zijn er wijzigingen in de Wet GBA doorgevoerd die de regels over de verstrekkingen eerder complexer hebben gemaakt dan eenvoudiger. Daarnaast zijn verzoekers niet altijd gelukkig met weigeringen van gemeenten en volgen er bezwaar- en beroepsprocedures. Die leveren weer jurisprudentie op die de materie zou kunnen verduidelijken. Maar rechters zijn onderling niet altijd even consequent geweest in hun uitspraken. Al met al blijft de verstrek- king van persoonsgegevens uit de GBA ons danig bezighouden. De commissie Persoonsinformatie en Privacy (PIP) van de NVVB verzorgt de inhoud van de workshop, want deze commissie heeft kwesties rondom gegevensverstrekking vaak op de agenda staan.
In de workshop willen enkele commissieleden het gesprek aangaan met de uitvoerende medewerkers en degenen die het proces gegevensverstrekking uit de GBA moeten aansturen. De commissie PIP stelt het daarom ook erg op prijs wanneer deelnemers van tevoren cases aanleveren die vragen oproepen. Voorbeelden van verzoeken dus.
Weten we wel altijd of we te maken hebben met een afnemer? Wat is er nou in de wet geregeld en wat heeft de gemeente zelf mogen regelen?
Waar haalt u de kennis vandaan op het moment dat u twijfelt? Zomaar een paar vragen die bij de workshop aan de orde komen.

In november 2004 wordt in Burgerzaken & Recht een vernieuwd schema over verstrekkingen opgenomen. Dit schema speelt ook een rol in de workshop.
De workshop bestaat uit twee sessies die gelijktijdig plaatsvinden. Daarvoor worden de deelnemers gesplitst in twee groepen. Na de eerste sessie wisselt men en wordt de andere sessie bijgewoond. Zo hoeft niemand iets te missen. Inhoud en verdeling van de workshopsessies is opgehangen aan het soort verzoeker van persoonsgegevens. Zo richt de ene sessie zich voornamelijk op verzoekers die recht hebben op informatie uit de GBA en richt de andere
sessie zich op de overige verzoekers.
De organisatie rekent op zon zestig deelnemers. Mocht er veel meer belangstelling zijn, dan wordt in januari 2005 nog een middag georganiseerd. Deelnemers worden ingeschreven op volgorde van aanmelding.

Programma


12.30 uur Welkomstwoord en inleiding door de voorzitter van de commissie PIP, de heer Ruben Lammers

13.00 uur 'de Post, inleiding door de heer Ronald Zijlstra, bureau NVVB

13.10 uur Splitsen deelnemers in twee groepen
13.25 uur Start eerste ronde workshopsessies
13.30 uur Pauze

14.30 uur Start tweede ronde workshopsessies
15.00 uur Einde workshop

De workshop wordt geopend door de heer Ruben Lammers, voorzitter van de commissie PIP en hoofd Burgerzaken van het stadsdeel Centrum van de gemeente Amsterdam.
De workshopsessies worden geleid door mevrouw Sylvia van Gilst van het kenniscentrum van de Dienst Burgerzaken van de gemeente Rotterdam en de heer Arjan Altena, kwaliteitsbeheerder van de afdeling Burgerzaken van de gemeente Hengelo (O). Zij worden daarbij ondersteund door de heren Ron van Troost en Ronald Zijlstra, beiden senior beleidsmedewerkers van het bureau NVVB te Zoetermeer.

Praktijkvoorbeelden kunt u sturen naar ronaldzijlstra@nvvb.nl. Bij hem ook u ook terecht met inhoudelijke vragen.

Datum en locatie
De workshop vindt plaats op 15 december 2004 in Congrescentrum Engels te Rotterdam.

Doelgroep
De workshop is bedoeld voor uitvoerende medewerkers belast met de papieren gegevensverstrekking uit de GBA of de aansturing daarvan.

Kosten
De kosten van deelname aan de workshop bedragen 150 (exclusief BTW). U ontvangt afzonderlijk een factuur voor de deelnemersbijdrage.

U kunt zich inschrijven via de link bovenaan deze pagina Ongeveer een week voor de bijeenkomst ontvangt u een bevestiging, met daarbij onder meer het definitieve programma. Registratie in verband met WBP aangemeld bij het CBP 24-7-2002, meldingsnummer m-1026707.
Praktijkvoorbeelden kunt u sturen naar ronaldzijlstra@nvvb.nl. Bij hem ook u ook terecht met inhoudelijke vragen.

Annulering
Annulering van de inschrijving kan alleen schriftelijk tot 6 december. Bij verhindering kan uw plaats worden ingenomen door een vervanger. Indien annulering of verhindering niet vóór 6 december wordt doorgegeven, bent u het volledige inschrijfbedrag verschuldigd.

Voor inlichtingen
Congres- en Studiecentrum VNG
Postbus 30435

2500 GK DEN HAAG
Tel. 070- 3738457
Fax: 070- 3738743
E-mail: cs@vng.nl