Provincie Groningen

Besluitenlijst Provinciale Staten 15 december 2004

15 december 2004

Woensdag jl. hebben Provinciale Staten uitgebreid gesproken over de afwijking van het moratorium recreatiebungalowparken voor uitbreiding van camping 'de Bouwte' in Midwolda. Het stuk is voor kennisgeving aangenomen. Provinciale Staten hebben de Cultuurnota 2005-2008 gewijzigd vastgesteld. Mevrouw Bos van GroenLinks heeft het college vragen gesteld over bouwen in Meerstad.


1. Cultuurnota 2005-2008 vastgesteld
Provinciale Staten hebben de Cultuurnota 2005-2008 'Stroomversnelling' vastgesteld, onder voorbehoud van de goedkeuring door het Rijk van de Aanvraag Actieplan Cultuurbereik, de aanvraag Cultuur en School en de aanvraag Beeldende Kunst en Vorming (BKV).
Provinciale Staten hebben besloten EUR 100.000 beschikbaar te stellen voor de Regionale Cultuurplannen en EUR 150.000 voor het actieprogramma CIS (culturele producties) voor 2008.

De Cultuurnota is ingedeeld in drie ontwikkelingslijnen/ programma's:
* Creatieve netwerken/Bereik door verankering: versterken van de sociaal-culturele samenhang, stimuleren van het cultuurbereik in de regio's.

* Het verhaal van Groningen/Identiteit door ontwikkeling: versterken van de regionale identiteit door het instandhouden van de Groninger taal en cultuur.

* Dynamiek in de kunsten van stad en regio/Profiel door dynamiek: versterken van de dynamiek in de Groningse kunsten door ontwikkeling van talent en kwaliteit.

De Statencommissie Welzijn, Cultuur en Sociaal beleid heeft in september de ontwerp-cultuurnota besproken en mede naar aanleiding van de hoorzitting Cultuur van 17 maart dit jaar een advies uitgebracht aan Gedeputeerde Staten. Dit advies heeft geleid tot een aantal belangrijke wijzigingen van de ontwerp-cultuurnota.

De volgende motie en amendementen hebben tot verdere wijziging van de Cultuurnota geleid:

Motie klooster Ter Apel
Provinciale Staten stellen voor de jaren 2005-2008 EUR 40.000 per jaar extra beschikbaar voor het klooster in Ter Apel. Dit door de motie die is ingediend door de heer Abbes van het CDA. Provinciale Staten zijn van mening dat de kloosterenclave alles in zich heeft om een eersterangs museum voor kerkelijk-historische kunst te worden. Zij vinden dat het klooster als museum een erg afwijkende subsidie in negatieve zin ontvangt ten opzichte van de Groninger borgen. Dit bedrag verhoudt zich niet tot de grote museale
en economisch-toeristische mogelijkheden die de kloosterenclave (met de nieuwe vleugel) biedt.

Amendement Grafisch Museum
Het door mevrouw Folkerts van GroenLinks ingediende amendement, om het Grafisch Museum voor de periode 2005-2008 een bijdrage van EUR 15.000 per jaar te verstrekken, is aangenomen. Provinciale Staten zijn van mening dat dit unieke museum een basissubsidie verdient.

Amendement stichting Paradox
Het door de heer Kok van de Partij van de Arbeid ingediende amendement om voor de periode 2005-2008 EUR 80.000 i.p.v. EUR 60.000 beschikbaar te stellen voor de werkplaatsfunctie van de stichting Paradox is aangenomen. De helft van het extra geld wordt gedekt uit cultuurmiddelen en de helft uit welzijnsmiddelen.

Paradox verricht volgens Provinciale Staten al vele jaren goed (theater)werk met en voor jongeren op het snijvlak van cultuur en welzijn. De doelgroep van Paradox zijn jongeren die niet vanzelfsprekend in aanraking komen met kunst. In de nieuwe Cultuurnota krijgt Paradox de ruimte om haar werkplaatsfunctie voor ontwikkeling van amateur-kunstenaars verder te ontwikkelen.

Amendement stichting Jonge Harten
Provinciale Staten hebben het amendement voor extra middelen voor stichting Jonge Harten met algemene stemmen aanvaard. Het amendement is ingediend door de heer Kok van de Partij van de Arbeid.

Provinciale Staten stellen op jaarbasis EUR 15.000 extra beschikbaar, voor de periode 2005-2008. Provinciale Staten zijn van mening dat Jonge Harten zich in enkele jaren goed heeft ontwikkeld tot een uitdagend festival, dat in het bijzonder goed aansluit op het provinciaal beleid Investeren in jeugd.

De stichting Jonge Harten organiseert sinds 1998 het Jonge Harten Festival. Doel van de stichting is jongeren te laten ervaren dat kunst veel te maken heeft of kan hebben met hun eigen leven. Stichting Paradox werkt samen met amateurkunst- en onderwijsinstellingen uit de provincie.

Amendement Museumhuis
Provinciale Staten hebben het door de heer Kok van de Partij van de Arbeid ingediende amendement, voor extra middelen voor het Museumhuis, met algemene stemmen aanvaard.
Provinciale Staten vinden het Museumhuis sterk ontwikkeld en zijn van mening dat zij belangrijk en veel werk verzet in het Groninger museum- en erfgoedveld.
Het Museumhuis heeft extra taken gekregen. Met de voorgestelde budgetsubsidie van EUR 135.400 kan het Museumhuis naar verwachting niet alle toebedeelde taken uitvoeren.
Voor de inspanning en inzet voor het ontwikkelingsprogramma 2 van de Cultuurnota, Het verhaal van Groningen, hebben Provinciale Staten besloten EUR 20.000 op jaarbasis beschikbaar te stellen aan het Museumhuis. Dit voor de periode 2005-2008.


2. Initiatief Stichting Theater En Educatie Groningen opgenomen in de
Cultuurnota
Provinciale Staten hebben ingestemd met het voorstel om het initiatief van Stichting Theater En Educatie Groningen (De Steeg) op te nemen in de Cultuurnota, onder Investeren in jeugd. Voor 2005 is hiervoor een bedrag van EUR 52.700 beschikbaar, voor de periode 2006 t/m 2008 een bedrag van EUR 50.000. Voorwaarde is cofinanciering van de gemeente Groningen en de provincie Drenthe en monitoren van de stand van zaken. Het initiatief komt voort uit het oude Theater Benjamin, waarvan de resterende middelen op de provinciale begroting waren gereserveerd voor een eventuele doorstart van het theater. Dit heeft geleid tot twee nieuwe initiatieven: De Steeg en Stichting Phaistos. Beide initiatieven komen voort uit het oude Benjamin. Van beide initiatieven heeft de provincie een uitgebreid beleidsplan ontvangen.
Het plan van De Steeg sluit het beste aan bij de ambities uit de cultuurnota en krijgt daarom structurele financiële ondersteuning van de provincie. De Steeg is een initiatief van de Raad van Toezicht en directie van het oude Theater Benjamin.


3. Integrale Bijstelling vastgesteld
Provinciale Staten stellen een investeringskrediet van EUR 299.000 beschikbaar om de continuïteit van het Provinciaal Actiecentrum (PAC) en de ICT dienstverlening te waarborgen.

Provinciale Staten hebben het besluit tot 5^e en 6^e wijziging van de provinciale Begroting 2004 en de 1^e wijziging van de provinciale Begroting 2005 vastgesteld.
Door de wijzigingen van de begroting 2004 neemt het beslag op de algemene middelen per saldo af met circa EUR 174.600 af. Deze begrotingsruimte voegt de provincie toe aan de post voor werkelijk onvoorziene uitgaven.


4. Subsidie van EUR 79.000 voor de Vereniging Kleine Dorpen Groningen voor 2005
Provinciale Staten hebben besloten voor het jaar 2005 een subsidie van maximaal EUR 79.000 toe te kennen aan de Vereniging Kleine Dorpen Groningen (VKDG).

De VKDG heeft het voornemen om te fuseren met de Vereniging Groninger Dorpshuizen (VGD), om zo te komen tot een brede plattelandsorganisatie. Fuseren en het ontwikkelen van een nieuw gezamenlijk beleidsplan vergen tijd. De huidige subsidiering van de VDKG loopt tot en met 2004. Provinciale Staten hebben besloten om de periode te overbruggen dat er nog geen daadwerkelijke fusering heeft plaatsgevonden en dat er nog geen gezamenlijk werkplan ligt.

De VKDG geeft in 2005 inhoud aan de volgende beleidsthema's: a. Mensen motiveren en ondersteunen (vrijwilligersbeleid, bestuurs- en projectvaardigheden);
b. Aandacht voor nieuwe voorzieningen zoals cursussen, gezien er steeds meer beroep wordt gedaan op de zelfredzaamheid van bewoners; c. Mooi 'Gruin in Grun' (dorpen in het groen) met o.a. aandacht voor Landelijke Ontwikkelingsplannen (LOP's);
d. 'Wonen en beWegen (wonen en verkeer)
e. Kansen voor een vitaal platteland


5. Beleidskader Jeugdzorg vastgesteld Provinciale Staten hebben het Beleidskader Jeugdzorg 2005-2008 vastgesteld, waarin de ontwikkelingen in de jeugdzorg worden geschetst en de provincie het beleid voor de komende periode aangeeft.

Dit Beleidskader is een actualisatie van het Beleidskader 2004-2007 dat Provinciale Staten in april dit jaar vaststelden. Dat betekent onder andere dat de door de provincie extra beschikbaar gestelde middelen zijn verwerkt en dat de prognoses zijn uitgebreid tot 2008.

De hoofdlijnen van het beleid zijn:

- nadruk op preventie;

- de zorg moet herkenbaar en bereikbaar zijn;
- recht op jeugdzorg;

- integrale hulpverlening;

- hulp zoveel mogelijk in leefomgeving van de cliënt, anders voorkeur pleegzorg;

- hulp zo passend, efficiënt en effectief mogelijk aanbieden;
- cliënt zoveel mogelijk betrekken bij eigen hulpverleningsproces;
- goede kwaliteit

- mogelijkheid voor cliënten om klacht in te dienen;
- goede informatievoorziening richting cliënten.


6. Provinciaal welzijnsplan 'Wel (en) levend Groningen' vastgesteld Provinciale Staten hebben het provinciale welzijnsplan 2005-2008 'Wel (en) levend Groningen' vastgesteld en hebben besloten via de voorjaarsnota 2005 de benodigde budgetten voor de jaren 2005 t/m 2008 aan te passen, waarbij de uitvoering van het beleidsplan 2005-2008 binnen de beschikbare financiële kaders blijft.

Gebiedsgericht werken
Binnen het welzijnsbeleid wordt weer met de Groninger gemeenten samengewerkt in zes gebieden en één functioneel gebied, de G6, de zes grote gemeenten. Het beleidsplan vormt het kader waarbinnen het welzijnsbeleid in de komende jaren vorm wordt gegeven. Met het provinciaal beleidsplan als kader stellen de gebieden vervolgens ieder hun eigen gebiedsprogramma voor 2005-2008 samen, maatwerk voor iedere regio. Naar verwachting zullen de gebiedsprogramma's in januari 2005 door de verschillende colleges van B&W en het college van GS worden vastgesteld.

Speerpunten
Twee nieuwe speerpunten van het beleidsplan zijn wonen-welzijn-zorg en armoede. Daarnaast zet de provincie zich de komende jaren weer in op de speerpunten vrijwilligerswerk, jeugd & veiligheid en het voorkomen en bestrijden van huiselijk geweld.


7. PS geven toestemming voor gemeenschappelijke regeling OV-bureau Provinciale Staten hebben Gedeputeerde Staten toestemming verleend voor het treffen van de Gemeenschappelijke Regeling Openbaar Lichaam OV-bureau van de gemeente Groningen en de provincies Groningen en Drenthe.
Met de gemeenschappelijke regeling geven B&W van de gemeente Groningen en GS van de provincies Groningen en Drenthe vorm en inhoud aan hun samenwerking op het gebied van stads- en streekvervoer in beide provincies.

Samenstelling bestuur
De deelnemende bestuursorganen wijzen elk uit hun midden drie leden aan die het algemeen bestuur vormen. De portefeuillehouders Verkeer en Vervoer zitten in elk geval in het algemeen bestuur, zij vormen ook het dagelijks bestuur. De voorzitter wordt benoemd door het algemeen bestuur uit de leden van het dagelijks bestuur.

Taken en bevoegdheden OV-bureau
De taken en bevoegdheden van het OV-bureau hebben betrekking op de bevoegdheden die voortvloeien uit en verband houden met het vaststellen van het programma van eisen voor de aanbesteding en het besluit tot verlenen van concessie.


8. Krediet voor het project 'Van Turfvaart naar Toervaart' Vaarverbindingen Zuidlaardermeer -- Oost-Groningen

Provinciale Staten hebben ingestemd met de uitvoering van het project 'Van Turfvaart naar Toervaart', vaarverbindingen Zuidlaardermeer -- Oost-Groningen. De Groningse Staten hebben hiervoor een krediet beschikbaar gesteld van EUR 1.525.429.

Het project
Het project 'Van Turfvaart naar Toervaart' betreft herstel en aanleg van kanalen, bruggen en sluizen voor het gebruik door de recreatietoervaart. Met het project wordt een recreatieve vaarverbinding tussen het Zuidlaardermeer, het Stadskanaal bij Bareveld en Hoogezand gerealiseerd. Daarnaast zal een nieuwe kanaalverbinding worden aangelegd tussen Kiel-Windeweer en Veendam (Langebosch).

Kosten en financiering
De totale kosten voor het project bedragen EUR 15.500.000. De provinciale bijdrage van Groningen, EUR 1.525.429 komt uit de reserve Economische, Sociale en Fysieke Infrastructuur (ESFI).

Fysieke veranderingen voor Groningen
Als gevolg van het project verandert er voor de provincie Groningen het volgende: de bestaande, vaste brug in de Woldweg (N386) wordt een beweegbare brug, de dam in het Kieldiep (Zuidlaarderweg, N962) wordt een beweegbare brug, in de Kielsterachterweg (N385) komt een extra vaste brug.

Verder hebben Provinciale Staten besloten in te stemmen met:
* Wijziging subsidieregelingen
De Europese Commissie heeft de definitie van het begrip MKB gewijzigd. Provinciale Staten hebben besloten de subsidieregelingen waarin dit begrip voorkomt aan te passen. Het gaat om de volgende regelingen:

- wijziging van de subsidieregeling Human Resource Management 2001;

- wijziging van de subsidieregeling Noordelijke Innovatie Ondersteuningsfaciliteit 2000 (NIOF 2000);

- wijziging van de subsidieregeling Kwaliteitsinvesteringen in de Toeristische Sector (KITS 2000).

* Het jaarprogramma 2005 Kompas voor het Noorden
* Opheffing van de Groninger Borgen Stichting

Contact over dit onderwerp Contact over dit onderwerp Printbare versie Printbare versie