Time : 10:13:10 AM
Date : Wednesday, November 17, 2004
Sender Name: Clinique Saint-Jean - Kliniek Sint-Jan

Wereldprimeur op de radiotherapie in de Kliniek Sint-Jan.

De dienst radiotherapie van de Kliniek Sint-Jan heeft onlangs een nieuwe simulator "Simulix-Evolution" in gebruik genomen die het resultaat is van de laatste technologische ontwikkelingen van de firma Nucletron.
Deze simulator is hiermee de eerste ter wereld voor klinisch gebruik.

Dit ultra-moderne toestel zal officieel voorgesteld worden aan de "medische wereld" tijdens een informatie-avond "Nieuwe ontwikkelingen in radiotherapie. » op 15 december 2004.

Dit toestel werd geplaatst in de nieuwe vleugel van de Kliniek Sint-Jan en maakt deel uit van de modernisering van de lokalen en de installaties van de Kliniek in het algemeen en van de dienst radiotherapie in het bijzonder.

Deze simulator genereert digitale beelden van uitstekende kwaliteit die onmiddellijk verwerkt kunnen worden, wat het bepalen van de bestralingsvelden vergemakkelijkt. De gegevens worden automatisch in het informatica netwerk opgeslagen.

De vernieuwingen van dit systeem zijn op 2 niveaus merkbaar :


1) Beeldvorming :

Deze nieuwe simulator :

- maakt geen gebruik meer van films voor radiologische beelden
- gebruikt een detector van het type "amorphous silicon" die toelaat om beelden van hoge kwaliteit te bekomen, zowel op het vlak van spatiale resolutie als kontrast. Dit systeem geeft bijvoorbeeld aan de gebruiker de mogelijkheid om op eenzelfde beeld zowel de botstrukturen als de longen zichtbaar te maken, dankzij de goede dynamische reacties van de gebruikte detectoren.

- geeft beelden zonder deformatie of distorsie. Dit gegeven is zeer belangrijk voor het bepalen van de bestralingsvelden. De totale digitalisatie van de informatie laat ons toe om zonder deformatie een uitgebreid gebied weer te geven en zo bijvoorbeeld de hele wervelkolom op één beeld te krijgen.


2) Netwerk :

De simulator "Simulix-Evolution" heeft mede tot doel om de uitwisseling van gegevens, eigen aan een radiotherapieafdeling, tussen de verschillende stations te optimaliseren bij de realisatie van een behandeling : berekeningssysteem voor de toe te dienen dosis
- virtuele simulatie - verificatie van de behandelingsgegevens op de versnellers.

Op dit gebied zijn de voornaamste vernieuwingen :

- Positionering van de bestralingsvelden op een interactieve manier dankzij het digitale karakter van het beeld.

- De invoer van de bestralingsvelden van de simulator in het informatica-netwerk waarborgt een optimale controle van de behandelingsparameters.

- De karakteristieken van de bestralingsvelden verkregen uit het behandelingsplan, worden naar de simulator gestuurd (projectie van de multi-leaf collimator, verificatie van de virtuele velden, ...)
- Het opslagen van de gegevens gebeurt door DICOM en DICOM RT files, een informatica-formaat dat het mogelijk maakt zowel de beelden als de behandelingsgegevens op te slaan.

De aanschaf van deze nieuwe simulator laat ons toe het informatica-netwerk voor de uitwisseling van patient-gegevens te vervolledigen. Het laat ons eveneens toe om met precisie de geplande behandelingen te visualiseren en de gebruikte parameters maximaal te controleren.

Dit nieuwe toestel ter voorbereiding van de radiotherapie is dus tegelijkertijd preciezer, veiliger, en beter geïntegreerd in het informatica-netwerk.

Voorstel ontvangen door Dr. S. Beauvois, Diensthoofd radiotherapie van de Kliniek Sint-Jan die bereid is nadere inlichtingen te verschaffen.

Indien gewenst, kunnen dokters bij Dr. S. Beauvois een uitnodiging bekomen voor de avond "Nieuwe ontwikkelingen in radiotherapie" op 15 december 2004, via tel. : 02/221 99 96, fax : 02/221 99 99 of E-Mail : radiotherapie@klstjan.be .

Kliniek Sint-Jan
32, Kruidtuinlaan
1000 Brussel

Dokter Sylvie Beauvois
Dienst Radiotherapie
Tel : 02/221 99 96
Fax : 02/221 99 99
radiotherapie@klstjan.be

Perscontact:
Mw Chantal De Witte
Tel. : 02/221 94 47
chdewitte@klstjan.be

Bijlage: zie persbericht op www.pressreleases.be

URL: http://www.clstjean.be
http://www.klstjan.be