HOGESCHOOL VAN AMSTERDAM

Openbare Les HvA 'Softwarekwaliteit: Hypes versus onderzoek'

Persbericht
30 november 2004

Openbare Les HvA-lector dr. Mark van den Brand
'Softwarekwaliteit: Hypes versus onderzoek in de software engineering'

Waarom volgen software-architecturen en tools elkaar in razend tempo op? Zijn SOAP, J2EE en OO-modelling werkelijk beter dan Xbrl? En zijn open source en XML beter dan JFC/Swing? Veel softwaretrends en rages ontstaan zonder dat bestaande en gebruikte technieken voldoende zijn geanalyseerd op hun sterktes en zwaktes. Die analyse kan echter juist een belangrijke bijdrage leveren aan de kwaliteit en duurzaamheid van software, aldus dr. Mark van den Brand, lector Softwarekwaliteit aan de Hogeschool van Amsterdam (HvA). Daarover gaat zijn Openbare Les die hij op 15 december a.s. uitspreekt onder de titel 'Softwarekwaliteit: Hypes versus onderzoek in de software engineering'.

Goede software is cruciaal. Slecht of niet functionerende software berokkent niet alleen economische schade, maar leidt in sommige gevallen zelfs tot zeer gevaarlijke situaties. Het ontwikkelen van software wordt door betrokken partijen echter zwaar onderschat waardoor veel softwareprojecten vreselijk mislukken. Hoewel een grondige analyse van sterktes en zwaktes van software van groot belang is voor het relatief jonge vakgebied van informatietechnologie, vindt evaluatie van mislukte projecten nauwelijks plaats. Liever kiest men voor een nieuwe poging met een nieuwe techniek in de hoop dat die wél werkt, waardoor nieuwe technieken elkaar als ware rages in hoog tempo opvolgen.

In zijn Openbare Les geeft dr. Mark van den Brand, lector Softwarekwaliteit, aan dat informaticastudenten hierin een belangrijke rol kunnen gaan spelen. Door hen in staat te stellen nieuwe technieken kritisch te beoordelen en de rages te onderkennen, zal de kwaliteit van software verbeteren en zullen deze toekomstige informatici beter in staat zijn een passend antwoord te formuleren op softwareontwikkelingen.

Op 15 december 2004 om 16.00 uur zal dr. Mark van den Brand zijn Openbare Les uitspreken in het Auditorium van gebouw Leeuwenburg van de HvA, Weesperzijde 190 (achter het Amstelstation) te Amsterdam. U kunt deze Openbare Les bijwonen door u aan te melden via e-mail bij dhr. W. Bouw (w.bouw@uva.nl) of via website
http://www.hva.nl/lectoraten/lessen.htm.

Het lectoraat Softwarekwaliteit is onderdeel van het Instituut voor Informatica van de Hogeschool van Amsterdam. Het doet onderzoek naar diverse theorieën, methoden en technieken op het gebied van softwarekwaliteit, waarbij vooral wordt gekeken naar hun onderlinge samenhang en praktische bruikbaarheid. Dit moet leiden tot herkenbare resultaten in de curricula van de opleidingen van het Instituut voor Informatica en tot deskundigheidsbevordering van haar medewerkers en studenten.
Meer informatie kunt u vinden op
http://www.hva.nl/lectoraten/overzicht.htm.


---

Noot voor de pers: Voor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met HvA Persvoorlichting, Jiska Schoneveld (020-570 2569), e-mail: j.schoneveld@hva.nl of Mark van den Brand (020-595 1619), e-mail: m.g.j.van.den.brand@hva.nl.

30 nov 04 18:28