Provincie Friesland


---

PERSBERICHT

Nummer: 312 AdV
Datum: 18 november 2004

Staten oriënteren zich op versterking lokaal bestuur

Provinciale Staten van Fryslân gaan tijdens hun vergadering op 15 december aanstaande debatteren over de aanpak van de versterking van het lokaal bestuur in Fryslân. Een voorbereidingsgroep, ingesteld door het Presidium, heeft daarvoor de notitie 'Handreiking voor kaderstelling in verband met het vervolgtraject van het Project Bestuurlijke Organisatie: een verkenning van mogelijkheden en varianten' gemaakt. Dit naar aanleiding van een inventarisatie van het college van Gedeputeerde Staten op dit terrein. Het college concludeerde na deze zelfevaluatie van gemeenten dat het lokaal bestuur in een aantal gevallen versterkt zou moeten worden.

De voorbereidingsgroep, onder voorzitterschap van statenlid Van der Ham, stelt in haar notitie voor om een ad-hoc werkgroep uit Provinciale Staten te benoemen die een aantal zaken gaat onderzoeken voordat de staten een kader voor dit onderwerp gaan vaststellen. Dit voorstel is door het Presidium overgenomen. Andere leden van de voorbereidingsgroep zijn de statenleden Versteeg, Kramer, Van der Bles en Ferwerda.

In de ogen van het Presidium moet de ad-hoc werkgroep zich oriënteren op aspecten die van belang zijn bij het formuleren van het kader. De centrale vraag daarbij moet zijn in welke situatie een provinciaal bestuur welke actie moet ondernemen. Moet een provinciaal bestuur op afstand blijven, moet het bestuur wellicht stimuleren en faciliteren, moet de provincie aanwijzingen geven voor verdere stappen of moet de provincie ingrijpen. De werkgroep zal zich daarvoor ook elders in het land oriënteren en met externe deskundigen spreken.

De ad-hoc werkgroep zal gevraagd worden om eind april 2005 een verslag van haar onderzoek en een aanzet tot kaderstelling aan het Presidium voor te leggen.

De commissie zal in het kader van de afronding van haar oriëntatie de Friese gemeentebesturen in de gelegenheid stellen haar schriftelijk van hun opvattingen over de notitie "Project Versterking Bestuurlijke Organisatie - Rapportage en Vooruitblik" in kennis te stellen.

De notitie 'Handreiking voor kaderstelling in verband met het vervolgtraject van het Project Bestuurlijke Organisatie: een verkenning van mogelijkheden en varianten' is beschikbaar. N 35


---- --