Ingezonden persbericht


Persbericht Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome

Finale operatie 'Jumbo's Touchdown':

Transport Boeing 747 Jumbojet over weg en water naar Aviodrome

Lelystad, 10 december 2004 - Na tien maanden van voorbereidingen is de datum 'geprikt': op woensdag 15 december start het transport van de Boeing 747 Jumbojet over de weg en over het water van Schiphol naar het Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome op de Luchthaven Lelystad. Tot december vorig jaar was dit de allerlaatste Jumbo van de eerste generatie die nog bij de KLM vloog. Onze nationale luchtvaartmaatschappij noemde het vliegtuig daarom een 'Jumbo-Classic'. En binnenkort zal hij, voor iedereen die dat wil, van binnen en van buiten te bezichtigen zijn: bij de Aviodrome op de luchthaven Lelystad.

Een 'Jumboklus', een 'Reuzenoperatie', een 'Gigantenverhuizing'; de medewerkers van het Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome gaan zich te buiten aan superlatieven. En dat is niet zonder reden, want nooit eerder heeft 's werelds grootste passagiersvliegtuig zo'n bijzondere reis gemaakt: op vrachtwagens vanaf Schiphol naar pontons in het water; daarna dwars door Amsterdam naar het IJ en over de Randmeren van het IJsselmeer, om vervolgens bij Harderwijk weer met enorme hijskranen op grote vrachtwagens te worden gehesen, en over de weg naar de Aviodrome bij Lelystad te worden vervoerd. Daar zal het bijzondere transport op zaterdag 18 december, vier dagen na vertrek van Schiphol, aankomen.

Jumbo's Touchdown

Het zal de grote finale worden van Operatie Jumbo's Touchdown, die begon toen het Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome de Jumbo in maart 2004 voor ¤ 1,- overnam van de KLM. Voor de Aviodrome vult de Jumbo een hiaat in de museale collectie: de Boeing 747 Jumbo was er tenslotte verantwoordelijk voor, dat het voor de gemiddelde Nederlander in de jaren zeventig mogelijk werd om met het vliegtuig op vakantie te gaan, in plaats van vier dagen met de bus naar de Veluwe of naar Terschelling.

Gigant

Met zijn lengte van 70 meter past het vliegtuig nog net op een voetbalveld, dankzij het feit dat de vleugels (alleen voor het transport) zijn gedemonteerd. Vooral de vaart door de Amsterdamse grachten wordt een fotogeniek spektakel. Het enorme 180 ton zware vliegtuig zal menig drie verdiepingen tellend grachtenpand in Amsterdam een Madurodamse woning doen lijken...!

Sponsoring
Voor het behoud van deze laatste KLM-Boeing 747 'Classic'-Jumbojet van de eerste generatie is in totaal ¤ 450.000,- nodig. Dat bedrag heeft de Aviodrome inmiddels, op ¤ 80.000 na, bijeengekregen. Dit geld is voornamelijk afkomstig van enkele duizenden enthousiaste particulieren, waaronder vele (oud-)KLM-medewerkers en anderen die in de luchtvaart werkzaam zijn. Daarnaast hebben meer dan 70 bedrijven bijgedragen aan het behoud van deze nu al historische Boeing 747. De Aviodrome doet nog steeds een beroep op alle organisaties en bedrijven die willen helpen om deze Boeing 747 Jumbo voor het nageslacht te bewaren en voor het publiek toegankelijk te maken, om contact op te nemen.

Jumbo's Touchdown
Ook particuliere donateurs kunnen sponsoren: zij doen (vanaf ¤ 25,-) mee aan een fantastische prijsvraag, met als hoofdprijs een vlucht naar de Boeing-fabriek in Seattle. Donateurs krijgen (vanaf ¤ 50,-) ook een bijzonder bedankje: een speciaal voor de actie gemaakt bureaumodel van de Boeing 747 t.w.v. ¤ 20,-, of (vanaf een donatie van ¤100,-) een grote bouwplaat van de Jumbo, die eveneens speciaal voor deze actie is ontworpen. Donateurs van ¤ 1000,- of meer ontvangen als dank een groot massief houten bureaumodel van een KLM Jumbo-Classic, t.w.v. zo'n ¤ 200,-. Wilt u helpen? Stort uw donatie, o.v.v. uw naam en adres, dan op rekening 30 25 63 490 t.n.v. Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome, Lelystad. Meer informatie over de actie Jumbo's Touchdown is te vinden op www.aviodrome.nl.

Kerstvakantie

Vanaf 18 december zal de Jumbojet, die ook wel als het grootste bouwpakket uit de geschiedenis is betiteld, weer worden opgebouwd. De vleugels worden er weer aangezet; de staartdelen (het kielvlak torent acht verdiepingen boven de grond uit) worden weer gemonteerd en er zal worden getracht het vliegtuig zo spoedig mogelijk voor het publiek toegankelijk te maken. Vanaf het voorjaar is de Boeing 747 Jumbojet dagelijks voor het publiek toegankelijk. De Aviodrome is elke dag geopend van 10.00 tot 17.00 uur (m.u.v. de maandagen buiten de schoolvakanties). Meer informatie is te vinden op www.aviodrome.nl of is te krijgen via 0900-aviodrome (0900- 2846376; 25 ct.p.min.).

Noot voor de pers;