Provincie Gelderland

|                                            |Nr.   |2004-546       |
|                                            |Arnhem|13 december    |
|                                            |,     |2004           |
VERGADERING GELDERS PARLEMENT 15 EN 22 DECEMBER WATERHUISHOUDINGSPLAN, RECONSTRUCTIEPLAN GELDERSE VALLEI UTRECHT-OOST, GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING REKENKAMER OOST-NEDERLAND, GELDERS STEDELIJK ONTWIKKELINGSBELEID

Woensdag 15 december komt het Gelders parlement bijeen voor de maandelijkse vergadering. In verband met het afscheid van de Commissaris van de Koningin, J.Kamminga, wordt de vergadering om 15.30 uur geschorst en op 22 december vanaf 10.00 uur voortgezet. Tijdens beide vergaderingen wordt onder meer gesproken over het Waterhuishoudingsplan 3, het ontwerp reconstructieplan Gelderse Vallei Utrecht - oost en het voorstel om 63 miljoen uit te trekken voor het Gelders Stedelijk Ontwikkelingsbeleid (GSO). Ook de instelling van de Rekenkamer Oost-Nederland staat op de agenda.

Op 29 juni 2004 hebben Gedeputeerde Staten het derde waterhuishoudingsplan besproken. Vervolgens is het ontwerp van 19 juli tot 1 oktober ter inzage gelegd voor inspraak. Naar aanleiding van de inspraak is het ontwerp op vier onderdelen gewijzigd: waterberging in Oost-Gelderland, externe bescherming van nog te ontwikkelen natuur, de ambities voor verdrogingbestrijding op de Veluwe en verduidelijking van de kaart met krimp- en groeigebieden voor de wateronttrekking. Daarnaast heeft de inspraak geleid tot een aantal planwijzigingen. Het college vraagt de staten het gewijzigde ontwerpplan vast te stellen.

Reconstructieplan Gelderse Vallei Utrecht-oost De colleges van Gedeputeerde Staten van de provincies Utrecht en Gelderland hebben het ontwerpreconstructieplan in maart 2004 ter visie gelegd. Er zijn in de periode 3 mei 2004 - 1 juni 2004 ongeveer 425 bedenkingen ingediend. Deze bedenkingen zijn in de Nota van Beantwoording samengevat en voorzien van een reactie van beide colleges. Op een aantal punten bestaat aanleiding om het ontwerp dat in maart is vastgesteld te wijzigen. Het plan heeft de wettelijke procedure doorlopen en is positief beoordeeld door de Commissie van de Milieueffectrapportage. Het reconstructieplan kan daarmee worden vastgesteld door beide provincies.

Rekenkamer Oost-Nederland
Gedeputeerde Staten stellen het Gelders parlement voor de Gemeenschappelijke regeling Rekenkamer Oost-Nederland vast te stellen. Met deze regeling wordt voor de provincies Gelderland en Overijssel gezamenlijk een rekenkamer opgericht. Het oprichten van een rekenkamer vloeit voort uit de dualisering van het provinciebestuur. De provinciale rekenkamer stelt zich ten doel het provinciaal bestuur beter te laten functioneren en de publieke verantwoording te versterken. De Rekenkamer Oost-Nederland treedt op 1 januari 2005 in werking. Tijdens deze statenvergadering worden eveneens de voorzitter en de leden Rekenkamer Oost-Nederland benoemd. Gelders Stedelijk Ontwikkelingsbeleid (GSO) Met het Gelders Stedelijk Ontwikkelingsbeleid wil de provincie voor de tweede keer stevig investeren in de acht GSO-steden. Gedeputeerde Staten stellen voor E 63 miljoen uit te trekken voor de uitvoering van 35 geprioriteerde programma's in de acht steden samen gedurende de drie GSO-jaren 2005 t/m 2007. Daarnaast wordt E 4 miljoen uitgetrokken om de komende jaren extra aanjaag- of stimuleringsimpulsen te kunnen blijven geven aan de aanpak van stedelijke vraagstukken. Het college vraagt de staten hiermee in te stemmen.

Overige agendepunten
o Aanwending vrijvallende middelen als gevolg van aanbestedingsvoordeel bij infrastructurele werken o Beleidsnota 2004: reserves en voorzieningen o Actualisering Meerjarig Investeringsfonds Gelderland o Voorziening afwikkeling Europartenariat o Energienota 2004-2007 (beleidskader)
o Vervolgvoorstel tot specifieke reservering MIG-gelden leefbaarheid platteland E 7,27 miljoen o Een extra impuls voor het platteland! Besteding MIG-reconstructiegelden o Een extra impuls voor het platteland! Reconstructieprojecten ten laste van Meerjarig Investeringsfonds Gelderland; 2de tranche o Besluit provincie Gelderland over deelname aan uitvoering BBKAN! o Uitvoeringskrediet reconstructie Harderwijkerweg N303, Ermelo o Gemeenschappelijke regeling Rekenkamer Oost-Nederland o Aanvullend voorbereidingskrediet tot aan de start planfase voor het project Hart van Dieren o Gelders Provinciaal Ambitie Statement 'Leren voor Duurzame Ontwikkeling 2004-2007'