Gemeente Someren



Puzzeltocht Allemanspad bij het Keelven

Op 23 november jongstleden is een nieuw pad geopend bij het Keelven, namelijk het Allemanspad. De naam Allemanspad geeft al aan, dat dit pad voor iedereen (voor alle mensen) toegankelijk en bruikbaar is. Tijdens deze opening is ook een puzzeltocht voor het Allemanspad gepresenteerd.

Voor wie
Allemanspad is gericht op integratie: Samen met de hele familie, van jong tot oud, op pad. Lopend met de wandelwagen of rolstoel. Met álleman maken we gebruik van dit pad. Hierdoor is de mooie natuur voor iedereen bereikbaar en kunnen we er samen van genieten.

Puzzeltocht
Tijdens de opening is ook een puzzeltocht voor het Allemanspad gepresenteerd. Deze puzzeltocht is in opdracht van de werkgroep (Jaar van mensen met een handicap) door het IVN samengesteld en bevat opdrachten om de natuur te zien, voelen, ruiken en ervaren én bevat een aantal weetjes over dit mooie stukje Somerense natuur.

U kunt deze puzzeltocht gratis afhalen bij het VVV, daarnaast wordt de puzzeltocht naar alle basisscholen toegestuurd.

Terug naar boven

Oproep kandidaten:
Opzet Stuurgroep Mondiale Bewustwording

De gemeente wil graag internationale samenwerking van de inwoners van Someren bevorderen. Vanuit de gedachte dat wereldwijd mensen op vele manieren van elkaar afhankelijk zijn, zijn er verschillende samenwerkingsprojecten denkbaar. De gemeente wil dit soort activiteiten graag stimuleren en faciliteren. Uitgangspunt is dat de ontwikkeling en uitvoering van de activiteiten in eerste instantie een verantwoordelijkheid zijn van het particulier initiatief. Om projecten op het terrein van mondiale bewustwording te initiëren, stimuleren, coördineren, ondersteunen en afstemmen zou vanuit het particulier initiatief een lokale stuurgroep Mondiale bewustwording moeten worden opgericht. De gemeente ziet deze stuurgroep als een intermediair tussen de lokale samenleving en de gemeente en verder als een gesprekspartner van de gemeente. De gemeente zou daarom graag in contact komen met personen die zich betrokken voelen bij internationale samenwerking en mondiale bewustwording en die zich enthousiast daarvoor willen inzetten.

De stuurgroep
Betrokkenen nemen op persoonlijke titel zitting in de stuurgroep. Het is dus niet noodzakelijk dat men actief moet zijn in een organisatie die zich op dit terrein bezighoudt om zitting te kunnen nemen in de stuurgroep. Elke inwoner van Someren met interesse voor dit terrein kan dus deelnemen aan de stuurgroep.

De rol van de stuurgroep zal in eerste instantie bestaan uit het stimuleren en ondersteunen van informatie- en
voorlichtingsactiviteiten, die gericht zijn op het bevorderen van mondiale bewustwording van de Somerense gemeenschap. Ook zal de stuurgroep de gemeente gevraagd en ongevraagd adviseren over de subsidiëring van activiteiten en projecten. De exacte invulling van de taakomschrijving wordt uiteraard aan de toekomstige stuurgroep overgelaten.

Daarnaast kunnen particuliere projecten worden ondersteund. Deze projecten moeten zich richten op ontwikkelingslanden. Er is een keuze gemaakt voor landen in Afrika, Azië en Latijns-Amerika. Verder stimuleert de gemeente het aangaan van internationale contacten. De gemeente gaat hierbij uit van contacten die ontstaan uit bestaande relaties die Somerense organisaties en/of ontwikkelingswerkers hebben met organisaties in Afrika, Azië of Latijns-Amerika. Het moet vooral gaan om relaties waarbij sprake is van wederkerigheid.

Bestaande activiteiten
Diverse organisaties, zoals MOV-groepen, Werkgroep Someren voor San Martin en verschillende scholen, hebben de afgelopen jaren vele activiteiten op dit ontwikkeld met een relatie naar allerlei landen. De gemeente waardeert de inzet van deze organisaties zeer en vindt dat zij hiermee vooral moeten doorgaan. Daar waar deze activiteiten passen binnen het gemeentelijk beleid op dit terrein, zullen deze in dit kader worden meegenomen.

Gemeentelijk beleid
De notitie ontwikkelingssamenwerking/mondiale bewustwording 2004 is het onderliggende stuk voor de opzet van de stuurgroep. De gemeenteraad heeft deze notitie op 29 april 2004 vastgesteld. In deze notitie wordt onder meer het toekomstig beleid op dit terrein aangegeven. U kunt de notitie raadplegen via deze site. Klik hier als u de notitie wilt lezen.

Belangstellenden
Als u interesse heeft voor deelname aan de stuurgroep, kunt u dit
-onder vermelding van uw naam, adres, woonplaats, telefoonnummer en eventueel e-mailadres- doorgeven aan de gemeente Someren, afdeling Welzijn, t.a.v. de heer R. Koster, Postbus 290, 5710 AG Someren (tel.: (0493) 494888 / e-mail: gemeente@someren.nl).

Wanneer u nog vragen heeft, kunt u contact opnemen met wethouder Martien Kusters of Rob Koster van de afdeling Welzijn. Beiden zijn bereikbaar onder telefoonnummer: (0493) 494888.