Nederlandse Onderneming voor Energie en Milieu BV

SENTERNOVEM

Innovatiesubsidie voor MKB in 2005 door in afgeslankte vorm

Het Ministerie van Economische Zaken stelt in 2005 voorlopig geen budget beschikbaar voor haalbaarheids- en strategieprojecten van de Subsidieregeling Kennisoverdracht Ondernemers MKB (SKO). MKB-bedrijven kunnen nog tot 31 december 2004 subsidie aanvragen voor de haalbaarheids- en strategieprojecten. In 2005 is wél budget beschikbaar gesteld voor vernieuwingsprojecten van SKO, namelijk EUR 500.000 voor het eerste half jaar. Dit onderdeel van de SKO-regeling zal in ongewijzigde vorm doorgaan. Via een vernieuwingsproject kan een MKB'er een hoger opgeleide werknemer een jaar in dienst nemen om hem te ondersteunen bij het invoeren van een reeds gekozen technologische vernieuwing. Met zijn of haar specifieke technische kennis wordt, door middel van een projectmatige aanpak, een nieuwe technologie geïmplementeerd. Het maximale subsidiebedrag is EUR 10.000.

Terugblik
De SKO-regeling startte in 2001 en is hét instrument voor MKB'ers om financiële drempels bij innovaties weg te nemen. De afgelopen drie jaar zijn zo'n tweeduizend subsidieaanvragen toegekend aan ondernemers uit het MKB. MKB'ers hebben via deze regeling gebruik gemaakt van de kennis en frisse blik van externe adviseurs. Gezamenlijk met de externe adviseurs heeft men haalbaarheidsonderzoeken naar nieuwe technologieën uitgevoerd en zijn innovatiestrategieën uitgedacht. Ook zijn nieuwe technologieën geïmplementeerd in vernieuwingsprojecten.

Aanvragen indienen
Ondernemers kunnen nog tot 31 december 2004 subsidieaanvragen voor haalbaarheids- en strategieprojecten indienen bij de SKO-regeling. In 2005 kan nog wel subsidie aangevraagd worden voor vernieuwingsprojecten van de SKO-regeling. Een aanvraagformulier voor subsidie is op te vragen bij SenterNovem of te downloaden van de website (www.senter.nl/sko). Bij strategieprojecten wordt 40 procent van de projectkosten vergoed met een maximum van EUR 22.000. Bij haalbaarheidsprojecten wordt 40 procent vergoed met een maximum van EUR 10.000. De maximum loonkostensubsidie bij vernieuwingsprojecten bedraagt EUR 10.000.
Ondernemers met een projectidee kunnen de projectadviseurs van SenterNovem bellen voor een oriënterend gesprek. Ook voor algemene vragen kunnen de adviseurs gebeld worden op telefoonnummer (070) 373 55 48. Op www.senter.nl/sko staat meer informatie.

SenterNovem is een agentschap van het Ministerie van Economische Zaken en voert beleid uit voor verschillende overheden op het gebied van innovatie, energie, klimaat, milieu & leefomgeving en draagt zo bij aan innovatie en duurzaamheid. Wilt u meer informatie, dan kunt u contact opnemen met SenterNovem, Algemene Informatie & Advies, het telefoonnummer is (070) 373 52 77.