Provincie Limburg

Meer kinderen en jongeren helpen met hetzelfde geld voor Jeugdzorg Provincie presenteert doelmatigheidsonderzoek jeugdzorg

Als het verblijf van kinderen en jongeren in jeugdinternaten op maximaal 24 maanden én hulp in een dagcentrum op maximaal 12 maanden wordt gesteld, ontstaat een financiële ruimte van 8 miljoen euro. Die gelden kunnen gebruikt worden om meer kinderen en jongeren te helpen dan nu gebeurt. Ook de resterende wachtlijsten kunnen hiermee worden weggewerkt; de jeugdzorg kan verder worden vernieuwd en er kan nazorg worden gegeven aan kinderen, jongeren en hun ouders die dat nodig hebben. Dat concludeert Bureau BMC in het rapport Doelmatigheidsonderzoek jeugdzorg Limburg dat in opdracht van Gedeputeerde Staten is opgesteld en door gedeputeerde Odile Wolfs in ontvangst is genomen.

Aanleiding voor het onderzoek vormt het zogenoemde Bestuursakkoord dat rijksoverheid en provincies eind vorig jaar met elkaar afsloten. Provincies verplichten zich daarin om met het nu voor de jeugdzorg beschikbare geld meer kinderen en jongeren te helpen. Als eerste provincie hebben wij die uitdaging opgepakt, zegt Odile Wolfs. Ik voel dat ook als een plicht omdat Limburg meer geld krijgt voor jeugdzorg dan andere provincies en desondanks wachtlijsten kende.

Verantwoord
Het maximeren van een verblijf in een jeugdinternaat op gemiddeld 24 maanden en 12 maanden voor een verblijf in een dagcentrum, wordt in het rapport verantwoord genoemd. Een langer verblijf dan deze termijnen is minder effectief en levert niet meer resultaten op, zo wordt in het rapport gezegd. Odile Wolfs: Instellingen hebben deze conclusie onlangs in een overleg met mij bevestigd. Ik ben blij dat deze belangrijke onderzoeksconclusie daarmee door de direct betrokkenen wordt onderschreven. Kinderen, jongeren en hun ouders die na verblijf in een jeugdinternaat of een dagcentrum nog hulp en ondersteuning nodig hebben, wordt nazorg thuis of verblijf in een pleeggezin aangeboden. Die komen niet in de kou te staan. Ik realiseer mij dat maximale verblijfstermijnen nooit absoluut zijn.

Andere resultaten
De Limburgse instellingen voor jeugdzorg besteden gemiddeld 2% meer geld aan de hulpverlening aan kinderen en jongeren dan de financiële norm per 1 januari 2007 minimaal voorschrijft. Het zogenoemde aandeel cliëntgebonden kosten varieert landelijk tussen de 60 en 64%. Odile Wolfs: Ik ben erg tevreden met dit resultaat. Het betekent dat de Limburgse instellingen voor jeugdzorg op dit onderdeel van het werk doelmatig functioneren. Hoe meer geld instellingen rechtstreeks besteden aan kinderen en jongeren hoe beter dat is. Ook de huisvestingskosten zijn in Limburg gunstig: 11 tot 16% ten opzichte van 21 tot 24% ten opzichte van de financiële norm per 1 januari 2007. Ongunstig scoren de instellingen op de overhead. Deze omvat 23 tot 27% van de begroting, terwijl op 1 januari 2007 van 16% wordt uitgegaan. De onderzoekers laten in het rapport weten dat: verbetering van doelmatigheid (op de overhead) zeker geen onmogelijke opgave (is). Odile Wolfs: Efficiënter omgaan met overhead geeft instellingen mogelijkheden te investeren in groot onderhoud, automatisering en ondersteuning van de hulpverleners met bijvoorbeeld werkbegeleiding en deskundigheidsbevordering. De onderzoeksresultaten zijn gebaseerd op cijfers uit de periode 1 oktober 2003 tot 1 oktober 2004. Op bijvoorbeeld overhead scoren instellingen op dit moment gunstiger, omdat zij al op de landelijke financiële normen die per 1 januari 2007 ingaan hebben geanticipeerd.

Hoe verder
De Provincie Limburg vraagt de instellingen voor jeugdzorg om uiterlijk in het voorjaar 2005 de onderzoeksresultaten in een plan van aanpak te vertalen. Het is absoluut nodig dat met de uitvoering van de plannen al in 2005 wordt gestart. Samen met de instellingen moeten wij klaar zijn als de nieuwe financieringssystematiek in de jeugdzorg op 1 januari 2007 wordt ingevoerd. Doen wij nu niets dan komen de budgetten bij de instellingen per die datum onder druk te staan, aldus Odile Wolfs.

Het betreft Bureau Jeugdzorg Limburg, XONAR (Maastricht), Rubicon Jeugdzorg (Horn) en Mutsaersstichting (Venlo)

15-12-2004 10:02